View Single Post
Eski 23-10-2020, 00:32   #53
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann
Benim öyle bir niyetim yok, kaç tohum alıp kaç tane paylaştığıyla ilgilenmiyorum.Sonuçta tohum talep edipte işlerin iyi gitmediği oluyor bir sürü aklımıza gelmeyen sorun olabilir.
Sizin öyle bir niyetiniz var demedim zaten. "Öyle bir kapıyı açar" anlamında yazdım.

Etkinliğe ilk kez 2017'de katılmışsınız. 33 kişiye 5 çeşit tohum paylaşmısınız, 39 çeşit tohum almışsınız.

2018'de, 25 kişiye 2 çeşit tohum paylaşmış, 40 çeşit tohum almışsınız.

2019'da tohum paylaşmamış, 21 çeşit tohum almışsınız.

Bu yıl, 9 çeşit paylaşıyorsunuz, an itibarıyla 166 talep görünüyor.

Yani, bu yılı saymazsak son 3 yılda 7 çeşit tohum paylaşmış, 100 çeşit tohum almışsınız. Daha önce aldığınız çeşitlerden sadece 1 tanesini bu yıl paylaşıyorsunuz. Ayrıca 8 çeşit daha paylaşıyorsunuz. Yani, evvelce etkinlikten size ulaşan diğer 99 çeşit tohumu paylaşmamışsınız.

Bu durumda;
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
...
Bu şekilde paylaşım yapıp farklı tohum talebinde bulunan arkadaşlara talepleri için gönderimde bulunmayacağım.Her yıl talep edilen tohumlar nereye gidiyor eğer tohumları yetiştirecek yeriniz yoksa veya yetiştirip paylaşma niyetiyle almıyorsanız bence bu etkinlik amacına ulaşmamış oluyor.
Şeklindeki ifadeniz, bahsettiğim bakış açısının kapısını açar.

Yanlış anlamayın, bunca çeşidi paylaşmamış olmanızın bir sürü sebebi olabilir. Hatta, (söz gelimi geçen yıl) önceki yıllarda 80 çeşit almış olmanıza rağmen hiç paylaşım yapmayıp 21 çeşit daha almış olmanızın da bir sürü makul sebebi olabilir.

Etkinliğin kuralları, makul sebepleri kapsayacak, hibrid olmayan tohumlarla bahçeciliği sevdirip teşvik edecek, yaygınlaştıracak, olabildiğince sürdürülebilir bir sürecin tasarlanmasıyla ortaya çıktı. Edinilen deneyime göre zaman içinde ufak tefek değişiklikler yapılmasına rağmen 8 sene aynı temel üzerinde devam etti.

Sevilen çeşitlerin yıllar itibarıyla farklı kişiler tarafından paylaşılması hepimizin arzusu. Ancak bunun için herhangi bir kural, kaide koymak durumunda da değiliz. Bazı çeşitler popüler olup her sene paylaşılıyor, bazıları ise güzel çeşit olmasına rağmen bir kenarda kalıp unutuluyor. Normaldir.

Daha önce aldığınız çeşitler olmasa bile, bu yıl, daha önce paylaşılmamış, muhtemelen daha önce ülkeye de gelmemiş olan bazı güzel "baker creek" tohumları paylaşıyorsunuz. Şimdilik 166 talep görünüyor.

Talepleri gözden geçirdiğimde, zaten önemlice bir kısmının geçerli talep tesbit sürecinde eleneceğini görüyorum.

Buna ilaveten, kadife paylaşanlara paylaşımda bulunmayacağınızı ilan etmiş olmanız da önemli. Kadife bile(!) paylaşmamış olanlar da otomatik olarak bu kategoriye giriyor olmalı. Demek ki, size göndereceğim etiketlerden epeycesi kullanılmayacak. Bu durumda katılımcıların talep haklarının yanmaması için size göndereceğim etiketlerde ekstra eleme yapmalıyım diye düşünüyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön