View Single Post
Eski 21-10-2020, 21:59   #47
halcur
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 557
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
Merhaba
Bazı arkadaşlarda gördüğüm her yıl sürekli domates,salatalık vs sebze tohumu talepte bulunuluyor ancak ertesi yıl ve sonraki yıllar sadece çiçek tohumu paylaşıyor onlarda zaten kendi kendine her tarafı kaplayan her yerde olan kadife çiçeği vs.
Bu şekilde paylaşım yapıp farklı tohum talebinde bulunan arkadaşlara talepleri için gönderimde bulunmayacağım.Her yıl talep edilen tohumlar nereye gidiyor eğer tohumları yetiştirecek yeriniz yoksa veya yetiştirip paylaşma niyetiyle almıyorsanız bence bu etkinlik amacına ulaşmamış oluyor.
Açıkçası ben de belirttiğiniz gruba giriyor muyum, bilmiyorum ama bu konudaki fikrimi belirtmek isterim.
İlk olarak şunu söyleyeyim; tohumlar sizin, istediğinize verme ya da vermeme hakkınız var. Tohum paylaşımı ile ilgili kurallarda da bu konuda bir sıkıntı yok.
Ben paylaşımcı olarak ikinci yılıma giriyorum. Geçen sene de bu sene de hem elimde olanlardan hem de forumdan aldıklarımdan paylaşmaya çalıştım. Geçen sene balkonda, bu sene bahçede(ama susuz) ekim yaptım ve Adana sıcağında bir çok üründe hayal kırıklığı yaşadım. Buna(özellikle bu sene) börtü böcekle yaşadığım sıkıntılar da eklenince istediğim şekilde ürün elde edemedim. Bu konuda yeni olmam dolayısı ile de alet edevat ihtiyaçlarını yeni karşılıyorum. Gübre kullanımı, doğal ürün yetiştirmenin incelikleri konusunda da yeniyim ama öğreniyorum.
Neyse bunlar benim yaşadıklarım/durumum ama konunun özüne tekrar dönecek olursak bence burada bulunan herkes tohum dağıtıcısı olmak zorunda olmamalı.
Benim anladığım şu ki forumdaki arkadaşlarımız doğal ürün yetiştirme konusunda destek arayışı içinde. Bu iyi bir şey ve bu grup ağırlıklı olarak alıcı.

İkinci grup doğal ürün yetiştirmenin yanı sıra paylaşımcı olmaya da çalışıyor ama ya imkan eksikliği, zaman darlığı, bilgi-beceri eksikliği gibi sorunlar dolayısı ile daha çok alıcı az da olsa paylaşımcı olabiliyorlar.

Üçüncü grup doğal ürün yetiştirmeyi ve paylaşmayı hayat düsturu olarak görenlerden oluşuyor. Forumu da muhtemelen onlar ayakta tutuyor. Bu grupta yabancı dil bilenler, ekonomik olarak daha iyi bir seviyede bulunanalar ve belki emekli hayatı yaşayanlar ağırlıkta olabilir. Bu benim tespitim, doğru olmayabilir.

Üçüncü grubun hizmeti tartışılmaz ama forumdaki herkesten bunu beklemek de doğru olmayabilir.

-Kimisinin amacı doğal ürünlere ulaşmak, belki çevresine de bunu aşılamak.

-Kimisinin amacı doğal ürün yetiştirmek ve bunu imkanlar oranında paylaşmak.

-Kimisinin de amacı doğal ürüne ulaştığı kadar başkalarını da bu ürünlere ve bu ürünlere giden yollara kavuşturmak. Kırk kapıyı değnekleyip onlarca tohuma ulaşma arzu ve isteğiyle dolu, araştıran bilgilerini herkesle paylaşan kutup yıldızı olmak.

Yine bana göre bu üç gruba ulaşmak dahi forumun amacına ulaştığını gösteriyor.

NOT:Buradan elde ettiğim tohumların bir kısmını ben de anne-babam ve bazı yakın dostlarımla paylaşıyorum. Ama onlardan tohumluk almıyorum. Ekim ve hasat şartlarını birebir gözlemleyemediğim için.

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön