View Single Post
Eski 05-10-2007, 21:09   #30
Penelophe
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi herbaryum Mesajı Göster
Sayın Sevilay,

Mesajınızın her kelimesine katılıyorum. Çok güzel izah etmişsiniz. İsteyen arkadaşlar istediğiniz ismi vermekte serbestsiniz ama asıl ismini unutmayın çünkü birgün yardıma ihtiyacınız olduğunda kendi verdiğiniz isimle yardım almanız çok zor olacak. Tüm Dünyada bitkilerin isimleri Latince'dir ve bu isimlerini kullanarak bilgi alışverişi yapılır. Bu arada dilediğiniz isimleri kullanmak en doğal hakkınız hatta belki yaygınlaşabilirler bile. İyi günler diliyorum.
Sevgili Herbaryum ve Sevilay, benim anlayamadığım nokta şu; mesela biz Hyacintus adlı bitkiye Sümbül demişiz. Dünyada bilgi alış-verişi yaparken,

-Iıı benim bir sümbülüm vardıydı, hastalandıydı, soğuktan mı oldu acaba?

mı deriz, yoksa;

-Hyacintus bitkisinin yetişme sıcaklıkları hakkında bilgi istiyorum.

mu deriz?

Yani sonuç olarak biz Sümbülün, Hyacintus olduğunu unutmuş muyuz?

Aynı şekilde bu Calluna Vulgaris içinde geçerli, bitki için dünyanın neresinde olursak olalım Calluna Vulgaris adı kullanılır, Calluna Vulgarise karpuz diyen bir İngiliz görmedim ben veya Fransız.. Biz Calluna Vulgarise karpuz dediğimiz halde, Calluna Vulgaris adını da unutmuş değiliz.

Hoyalara Türkçe isim verdiğimizde, latince adlarını unutacağımızı nereden çıkardınız?

Ayrıca, madem bitkilerin dünya literatüründeki adlarını değiştirmek gereksiz, karpuza bundan sonra lütfen, Calluna Vulgaris diyelim. Tabi sümbülede Hyacintus..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön