View Single Post
Eski 13-10-2020, 14:32   #17
Troia
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2020
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 14
Teşekkür etmek istiyorum, çok doğru ve geçerli bilgiler vermişsiniz. Bizzat sürdürdüğüm bir süreç olduğu için ben de bu bilgilere sahibim. Bir çok kişi maalesef hemen yapılabileceğini sanıyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mcciplak Mesajı Göster
Degerli uyeler,

"Tarlaya" ev yapmak TC Toprak koruma kanunu ilkelerine gore duzenlenmektedir. (https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20050719-2.htm). Konu karisik gibi gorunsede, uyuldugunda yasaya uyarak toragina yapi yapmak isteyenler icin anlami olan kurallar ve islem sirasidir.

Oncelikle "tarla" denilen toprak parcasinin Tapu kayidinda ne olarak tanimlandigi ve hangi yonetim birimleri yetkisinde oldugu bilinmelidir.

Yektili kurunlar soyle siralanabilir:

Imar (yapi kurgulamasi ) olmayan, Mucavir alan ( Yerlesim alani ) disinda olan topraklarda, ve tarim arazisi gorunen topraklar icin Il Ozel Idaresi , tarim il / ilce mudurlugu ile birlikte sorumlu kurumlardir.

Yapi kurgulamasi olan yerlerde, ve yerlesim alani icinde kalan toprak parcalarinda :
A- alan yerlesim alani icinde ise:
1- Belediye sinirlari icinde ise Belediye Imar bolumu sorumludur
2-Koy yerlesim alani icinde ise Koy muhtarligi ve Il ozel idaresi birlikte sorumlu olan kurumlardir.


Eger torak parcasi tapuda "tarla", "bahce" olarak geciyorsa ve Belediye sinirlari disinda ise:

A-Koy yerlesim sinirlari ( Koyde bulunan en dis yapilarin en dis koselerinden alnirak gecen hayali cizgi icinde kalan yer) icinde ise Koy muhtarligi ve Il ozel idareye yapi izini basvurusu ile islem baslar.

B- Koy yerlesim sinirlari disinda ise dogrudan basvurulacak yer Il Ozel idaresidir. Buyuk Sehirlerde bu degisik olabilir. Sorusturunuz.


Cogunlukla ve kaba olarak yapi yapma izni ( bakin yapi icinde yasama izni [Iskan] degil... oraya daha cok var....) toprak parcasinda aranan ozellikler (tarim arazisinin turune ve icinde yapilacak tarimsal calismaya gore) sunlardir.

1-Icinde tarim yapilacaginin kesin olmasi (tarim alanlari kendi alanalrinda siniflandirilmaktadir, bazi tarim alanalrina hic yapi izni veilmez )
2-En az 5 Dekar olmasi
3- Kadastral yola en az 25 m cephesi olmasi

Eger toprak parcasi Imarsiz olan yerlesim alani disinda kaliyorsa "Tarlaya" , "Bahceye " ( Tarim arazisi ) ev yapmak, konteyner koymak vb Il Ozel idaresi yetki icindedir. Islem Il Ozel idareye tapu konumu ve bir dilekce ile basvurmakla baslar. Il Ozel Idare Il/Ilce Tarim mudurlugunden bu alana yapi yapilip yapilmayacagi konusunda gorus ister.

Il/Ilce Tarim mudurlugu bazvuruyu Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve ilgili yonetmelikler baglaminda inceler ( DSI izni, Elektrik dagitim kurumu izni, TCK izni, vs) ve eger toprak parcaniz yeterli ozelliklere sahipse uzerine yapi izni VERILEBILIR. Verilecek diye bir sart yoktur. Verilen izin Tarimsal alan uzerine TARIM amacli yapi yapma iznidir ( 75 m2 yi asmayan bakici evi. gerektiginde gerege gore depo vs)

Olumlu **** olumsuz gorus Il ozel idareye bildirilir. Gorus olumluysa karada yapabileceginiz yapinin alani turu belirtilir. Siz bu ozelliklere gore Mimari Plan cizerek onay icin Il Ozel idareye sunarsiniz, O da Il / Ilce tarima gonderir Mimari projeyi (Bazi Il ozle idarelerde hazir Mimari planlarin oldugu soylnmekte.

Il tarim projenizi onaylar , Ol ozel idareye gonderir ve size bildirilir. Siz bu Mimari projeye gore Mekanik, Staatik Elektrik vs planalrin icizdirir, toprak yapi analiz yaptiririsinis ( Bir Muhendilik sirketi yapar bunu - PAHALIIII )

Bu ayrintili planlari Il ozel idareye sunarsiniz ( Muhenislik firmasi ile ) Il ozel idare bunlari onaylar. ve Yapi YAPMA iznini verir. Bu iznile siz yapiyi yapacak kisiyi (Muteaahit) aramaya baslarsiniz. Muteahitlerin cogu boyle ufak islere bakmadiklari icin sizin Muteahit olmaniz gererkir. (Cevre Bakanligi 500 M2 asmayan bireysel konut yapimi icin 5 yilda bir kereye ozel olamak uzere size Gecici Muteahhit belgesi verir).

Bu Geceici Muteahhit belgesi ile Il Ozel Idareye yapiya baslamak istiyourm diye bas vurulur. Il ozel idare size der ki : Git Gececi Muteahit olarak calisacak iscileirn ayarla onlarin SGK islemlerini yaptirdiktan sonra bana gel der.

Siz **** ozel bir mali musavei yardimi ile bu dosyayi hazilar yetili SGK ya sunarsiniz, SGK bunu genel bilgi sistmine isler, size isciler icin SGK prim tutarini yatirttirir. Bundan sonra E-Devletinize bir sifre gonderir ve hayirli olsun yapiya baslayin der.......


Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu na uymadan Tarim alani gecen alanalara "civi" bile cakmak yasal degildir. Tekerlekli ve isleyen "araclar" yapiya koyulabilir ama "Konteyner" koymak suctur.

Haa, izinsiz yapilamazmi? Konteyner konulamaz mi? Dogal olarak konulur yapilr. Ama denetlendignde size gelelcek cezaya rasi olarak ve yikimini kabullenerek herseyi yapabilirsiniz.


Bu konuda gunumuzde teknolojinin ve AB giris uyum calismalari baglaminda denetlemeler ciddilesmi ve siklasmistir; eskisi gibi "abi gorme yaaa... al su 50 TL yi de gormeyiver vs gibi olayalar neredeyse ortadan kalkmistir.

Bunun yaninda sizi kiskanan konu komsunuz, amca oglunuz teyze kizinz da sizi sikayet etmekten cekinmez.

Ozet: tarim arazisi / orman arazisi olarak tanimlanan imari olmayan yerlere yapi yapmadan once mutlaka izin aliniz....

Umarim bu kisa yazi yararli olur.....

Troia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön