View Single Post
Eski 11-10-2020, 19:36   #1065
erkanbey
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Merhabalar,bu yılında yaz mevsiminin sonuna geldik,carolinayı yetiştirmeye başladığımdan beri en az bu yıl verim aldım sanırım,sebeplerini edindiğimiz tecrübelerle açıklamaya çalışalım.
Bu sene hariç her sene ocak,şubat gibi tohumları toprakla buluştururdum,cam kenarında yetiştirirdim,bu sene nisan ayında toprakla buluşturdum.Erken ektiğimde her sene,yaprak bitleri fazlasıyla oluyordu,ama bu yıl çok az miktarda oldu.Fidenin tam çiçekleme dönemi yaz sıcaklarına geldiği için,bu bitlerde çok sıcağı sevmediği için yaprak biti az oldu.Erken ektiğimde fide tam gelişim çağındayken,serin nemli zamanlara denk geliyordu ve inanılmaz bir yaprak biti popülasyonu oluyordu.

Bu biberi ocak şubat gibi toprakla buluşturursanız,temmuz ayında verim almaya başlıyorsunuz ve gayet iyi verim alabiliyorsunuz.Nisan gibi toprakla buluşturursanız ağustosun sonlarında veya eylülde verim alıyorsunuz ve çok az alıyorsunuz.Tam çiçekleme dönemi eylül,ekime denk geliyor ve ekim ayının geceleri soğuk olduğu için meyve bağlaması baya zor oluyor.

Şimdi bitler için ev yapımı ilaçlar vs öneren olacakdır,emin olun nemazaal da kullandım,arap sabunuda bu böcekcikleri yok etmek çok kolay deil,en iyisi imece usulü elle temizlemek ,neyse o kısım bir şekilde halledilir.
Resimlerde de göreceğiniz gibi,bu yıl 32 lt lik bir saksının içindeki iki kök ten toplam 10-15 biber alabildim.Önceki yıllarda bu sayı yüzden fazlaydı.
Bitki gelişimini çok iyi tamamladı,gövde çiçeklenme herşey çok iyiydi ama bizim biberlere göre geç verdiği için zamanlamadan dolayı,verim nerdeyse hiç olmadı.Aynı anda dikdiğim kıl biberlerimin de resmini koyacağım,onlar hala veriyor,bugün 4 üncü hasadımı yaptım.

Özet olarak,bu biberi ocak,şubat ayı gibi iç mekanda toprakla buluşturun,hayvan gübresiyle destekleyin,saksılar 15 lt nin altında olmasın,dışarı birden çıkarmayın,alıştıra alıştıra çıkarın ki yaprakları yanmasın,her gün az az sulayın(mümkünse sabahları),bunları uyguladığınızda temmuz ayı gibi çok güzel verim alırsınız.Kulak pamuğuyla dölleme vs bunların hiçbirine gerek yok(zamanında hepsini uyguladık).
Bu arada benim bulunduğum yer Samsun,karadeniz iklimi için bu söylediklerim,akdeniz de ege de nasıl olur bilmem...

Saygılar,iyi mahsuller...

Eklenen Resimler
     
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön