İlave bir not.
Kışın ekilen bakla ile yazın ekilen fasulyenin toprağa etkisi aynı değildir. Yazın ekilen fasulyeden geriye azot kalmaz. Yaptığından daha fazlasını kullanmıştır. Kışın ekilen ve budanan bakladan ciddi miktarda azot kalır. Ayrıca kök salgılarıyla organik madde miktarını arttırır. Mikorizalarla birlikte çalışmayı seven bakla kökleri sayesinde kış boyunca mikoriza popülasyonu yükselir, sonunda bitkileri kestiğinizde (köklerini topraktan uzaklaştırmamak lazım) sporlaşan mikorizalar yaz bitkilerine toprağı hazırlar. O zamana kadar toprağı gevşek tutar, vs.vs.
Budanan baklaları ayrıca kompostlama imkanı yok ise öylece toprağın üstüne bırakın. Sonra, yaz sebzeleri dikimi hemen öncesi toprağa karışabilir. Hızlı organik madde artışı ile bakteri nüfusünda patlama olur. Bakterilerin biyokütlelerinde depolanan besin elementleri, enzimler vs. yaz boyunca yavaş yarayışlı gübre olarak toprağa geri döner.
Yani öylece bırakmakla arada dağlar kadar fark var. Akılda tutmakta fayda var.
|