View Single Post
Eski 05-10-2007, 13:24   #3
Sevilay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Alanyaistanbulreklam:
Hoyamız tek saksıda, saksının çapı 25 cm ve 3 senelik ama asıl gelişimini 1 yıldır yapıyor, yeni yerini çok sevdi, şubat ayında saksı değiştirdik sonrasında sıvı gübre verdim, şimdilerde sadece çiçekliyken 3 günde bir bol su veriyorum.

Penelophe:
Yaprak aralarının uzun olmasının ne kadar ışık aldığı ile alakası var diye biliyorum. Yani ne kadar çok ışık alırsa yaprak araları o kadar kısa oluyor. Gördüğün sarılıcı sapta da yapraklar çıkacak.

Mehtap Gürbüz:
Penelophe söylediğiniz genel olarak doğru fakat hoya da öyle değil bizim bahçede güneşin altındalar ama sürgün araları oldukça uzun, bu bitkinin gücüne bağlı. Ayrıca bu çiçek henüz yaprak açmayan sürgünlerdende çiçekleniyor.

Penelophe:
Mehtap hanım, bu durumda yaprak arası daha uzun olan hoylar mı yoksa daha kısa olan hoyalar mı daha güçlü?


Mehtap Gürbüz:
Anlatayım: Hoyalarımız geçen kışı serada geçirdiler.Sıcaklar başlayınca sera ısısı aşırı su kaybettirmeye başladı.Torfta olmalarıda dezavantajdı ( su kaybı ve beslenme eksikliği ).Herbirine toprak ve özel suni gübre eklendi, kamış bağlandı ve seranın dışına güneşin altına dizildi.Her akşam spring sulama ile yıkandılar.Sonuçları sizlerde gördünüz.

Boğum aralarına gelirsek; ister serada gölgede ister dışarda güneşte olsun sağlılıklı bir sürgün aynı denge ve düzende uzuyor, tutunacak yer arıyor, hatta yaprak büyütmeye başlamadan çiçek ucunu çıkarıyor.Sürgünü iple destek alırsa yorulmadan güç kaybetmeden büyümeye devam ediyor(Mutlaka ip bağlayın).

Eğer boğum araları kısa ise bitki bekliyor demektir. İp bağlayarak bitkiye yardım edin.Bambu mümkün oldukça tercih etmeyin.Diğer arkadaşlarda dikkat edin ipli olanlar daha faal ve güzel. Şu durumda bambulu olanlara dokunmayın bittiği noktadan veya yan sürgün uçlarından ip bağlayın bakın size ne kadar bonkör davranacak çiçekleriyle.

Yaprak ve çiçek sürgünlerini her gün spreyleyin.

Cezzar:
Penelophe, ben size kendi sahsi tecrubemi aktarayim.. Bizim mumcicegini (kocaman birseydi, tum balkonu kaplamisti neredeyse, gecen yil cicek acmaya baslamisti) bu mart basinda biraz budayip balkonun bir kosesine topladik,ve saksisini degistirdik. Ve bundan sonra, kisin bile marta kadar surgun verip buyuyen cicek 2-3 ay hic buyumeyip oylece kaldi..

Ancak haziran sonunda filan tekrar buyumeye basladi. Muhtemelen saksi degisimi sirasinda filan kokleri zedelendi, veya dallarini tek bir koseye toplamamizdan kustu bir sureligine.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön