View Single Post
Eski 05-10-2007, 13:17   #2
Sevilay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Soru: (İlkin)
Sevgili Hoya Kardeşleri, değerli Mucip Abinin bana yolladığı Mum Çiçeğinin bir iki yerinden resim çektim. Resim 2'de kırmızı halka içindeki yer çiçek tomurcuğu sanırım. Merak ettiğim turuncu halka içindeki krem rengi çıkıntılar ne acaba. Resim 1'de de var aynı çıkıntılardan. Bunlar yaprağa mı dönüşecek?

Bir de Mucip Abinin tomurcuklu Mum Çiçeklerinden alanların tomurcuklarında bir hareketlenme var mı? Belki de sabretmem gerekiyor. **** eksik yaptığım birşeyler yoktur umarım


Cevap: (Memet)
Bunlar çiçeğin tutunmak için uzantıları. Çelik aldığımızda oralardan kökleniyor

Soru: (İlkin)
Benim Hoyalardan birisi dükkanın içinde duruyor, akşamları yerden vitrin camına doğru 500 wattlık bir spot lamba yanıyor, çiçeği de çaprazlamadan alıyor yaklaşık 1,5 metre uzağında duruyor lamba, acaba bunun bir zararı olur mu? Sevgili Mucip Abinin yolladığı Hoya bu? Tomurcuklarda da bir değişme yok geldiğinden beri... Ben çok etkilemez diye düşünüyorum ama işte belki böyle bir sorunun cevabını bilen vardır. 500 watt baya bir sıcaklık ve ışık yayıyor ama dediğim gibi biraz çaprazında kaldığı için çok etkili olmayabilir belki. Güneş altında 4 saat kalmak gibi birşey. Ne diyorsunuz acaba?

Cevap: (Mine hanım)
Hoya günde 10 saat ve üzeri ışığa maruz kalırsa büyümesi durur. Ticari yetiştiricilikte bu durum üretim periyodunu uzattığı için istenmeyen bir durumdur

Soru: (İlkin)
Bu arada azönce Hoyamı incelemeya almıştım, dallarını kontrol ediyordum ki bir de ne göreyim; sanırım kargo ile gelirken dallardan birinde 2 tane bükülme oluşmuş. Tam kırılmamış ama sallanıyor dal biraz. Ek'te resimlerini de yolluyorum. Acaba bu daldan 2 tane çelik alabilir miyim? **** bağlasam kendi kendine kaynaşır mı? Çelik alırsam da köklenene kadar haftada bir suyunu değiştirerekten bardağa mı almam gerek?

Cevap: (Hoyadağ)
İlkin hanım, Sevgili Mucip bey den gelen carnosam da benzer bir ezik farketmiştim ben de. Yaklaşık bir ay oldu geleli ve herhangi bir sararma veya kuruma görmediğimden hiç dokunmadım.

Cevap: (Sevilay)
İlkin hanım,benimkinde de aynı şey olmuş,dallardan biri hafif kıvrılmıştı yolda gelirken.Mucip hoca bir zararı olmayacağını söylemişti.

Ben de çok ince yumuşak bir bez parçasıyla tam o kısmı düz tutup desteğine bağlamıştım.
Sanırım kendini onardı ki dalda ve yapraklarda bir bozulma yok.

Ama çelik almak isterseniz ben onu da yaptım.Mucip hocanın hoyasından iki dal kesip,koyu renk camlı bir bardağa içme suyu koydum,içine bir çay kaşığı oksijenli su ekledim(Sayın Hoyadağ'ın yaptığı gibi).
İki dalı da aynı bardağa koydum.
Çok ışık almayan hafif aydınlık bir yerde bir haftada köklendi.

Yine sayın Hoyadağ'ın yaptığı gibi toprağı hazırlayıp diktim.
Ancak ben perlit bulamadım.(Mucip hoca da sakıncası yok dedi zaten)
Sadece Biofarm Kompost ve toprağı ölçüye göre karıştırıp ektim.

Üç ölçü toprak,bir ölçü kompost şeklinde.Mine hanımın dediği gibi köklenmiş çelikleri dikmeden önce oksijenli su ile toprağı suladım,suyu çekmesini bekledim ve dikimi yaptım.

Hafize hanımın dediği gibi önce çok ışık almayan bir yere koydum saksıları.Sonra biraz daha ışığa yaklaştırdım.İlk koyduğum su yüzünden toprak daha kurumadı.Kuruyunca haftada bir 1 bardak rutinine döneceğim.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön