View Single Post
Eski 05-10-2007, 13:13   #1
Sevilay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Mumçiçeği başlığından derlenmiş önemli yazışmalar

Mum çiçeği (Hoya carnosa) başlığındaki sayfa sayısı 100'ü aştığı için, bazı yazışmaları derledim. İşinize yarayacağı umarım.


Soru: (Sevilay)
Acaba aynı saksıda iki farklı renk hoya köklendirilemez mi?Mesela 12cm.lik saksı yerine 15-18cm.lik saksıya ikisini de köklendirdikten sonra diksek ve aynı saksıda büyüseler.Açma zamanları da farklı olursa dallar çiçeksiz kalmaz.Aynı anda açtıklarında da iki farklı renk olduğu için çok hoş ve değişik görüntü verirler diye düşündüm.

Cevap: (Mucip Gürbüz)
Sorunuza ben cevap veriyim aynı saksıda isterseniz beş çeşit yapabilirsiniz çünkü tür aynı istekleri aynıdır eğer ortanca ile hoya'yı aynı saksıya koyarsanız olmaz bence düşünceniz çok mantıklı 17 veya 19 luk saksı uygundur uzun süre bitkiyi rahatsız etmemiş olursunuz.

Soru: (Sevilay)
Cam güzeli v.s gibi bitkilerde çok dallı ve çiçekli olması için çiçek budanır ya.
Biz de aynı şeyi mum çiçeğine uygulayabilir miyiz?Yani çok dallı ve çiçekli olması için budamak gerekir mi?Yoksa çiçeği küstürür müyüz?

Cevap: (Mucip Gürbüz)
Bu tercih size bağlı eğer uzamasını istemiyorsanız yapabilirsiniz. Başka bir formuda var mum çiçeğini herkesin yaptığının tersine ışık aldığı yükseklikte bir yere, bir köşeye mesala yukardan aşağı sarkıtarak ve budayarak çok güzel bir form verebilirsiniz. Bu son önerimi deneyen herkes memnun olacaktır sanırım bu şekilde ne siz onu ne o sizi rahatsız etmez ve yerde ayağınıza dolaşmaz, yalnız bu şekilde yaparsanız altında tabağı sabit duran veaskı aparatı tabağa bağlı olan saksı türlerinden almanız lazım ayrıca tabakta su kalmaması içinde çok düzenli sulamak lazım bu yöntemi herkese öneririm

Soru: (Oyaağacı)
Mucip bey acaba ben bu hoyaları Antalya gibi yazları çok sıcak olan iklimde büyütebilir
miyim?

Cevap: (Mucip Bey)
Kızgın güneşten koruyun.Telaş etmeyin, bu çiçek amatörler için yaradılmış sanki az ister çok verir. Benden bir öneri arkadaşlar çeşit seçerken evlerinin veya ofislerinin yapısını dikkate alsınlar daha rahat edeceklerinden eminim. Yerlerine göre mesela 2 gölge, bir ışık, veya 1 gölge,3 ışık seven gibi ama ortalama ışık alanlar için farketmez. (biz bazı bitkileri çabuk ve boy yapması için kullanırız ışığı, bazılarına extre ışık, bazılarına zifiri karanlık yaparız )

Cevap: (Kiirmizii)
Ben de Antalya'dayım.Tek dikkat etmeniz gereken nokta ;Biliyorsunuz Antalya özellikle öğleden sonraları çok sıcak oluyor.Eğr batıya bakan dairede oturuyorsanız mümkün olduğunca güneşten uzak ama ışık alan yere koyun.Özellikle sabah güneşini seviyor.Benim Hoyam küçücük çelik olarak geldi.1 sene sonra 10-11 dalı olan kocaman bir güzelliğe dönüştü.Üstelik inanılmaz çiçek açıyor.Yerini hiç değiştirmedim.Sadece ilk saksıya aldığımda birkaç değişik yer denedim nereyi sevecek diye.Zaten hemen belli ediyor.Ve sevdiği yerde kaldı.Hiç korkmadan Antalya dada bu güzelliği büyütebilirsiniz

Daha önceki çiçek sürgünleri yeniden açıyor mumçiçeklerinin. Yani eskiden kalan çiçekten kalma da olsa, yeni de olsa, açacaktır er ya da geç.

Soru: (Darla)
Sayın hfz nin bana vermiş olduğu mum çiçeği çeliğim yaklaşık 4 aydır benimle beraber.Köklendirdim ve ektim.
Yalnız şu anda çok minik bir sürgün veriyor fakat her gün kontrol ediyorum ama çiçeğimin gelişmesinde bir durgunluk var galiba.Her zaman sulamıyorum,aydınlık bir yerde ve çok dikkat ediyorum.Acaba bie sorun mu var?

Cevap: (Mine hanım)
Çeliğinizin eğer sürgün veriyorsa endişelenmeyin, bekleyin. Yine de kök çürüklüğüne karşı tekikte olun. Aspirinli su verin.


Düzenleyen Sevilay : 26-07-2008 saat 01:19
Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön