Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Berk.B
Merhabalar, yaklaşık 2-3 haftadır kırmızı örümcek biti istilası ile uğraşan bir bitki meraklısı olarak sonunda üye oldum ve deneyimlerimi paylaşmaya geldim. Bir de sorum olacak, gözden kaçmaması için önce sorumla başlayayım;
Yapraklı salon bitkilerimin tamamını bu istiladan kurtarabildim ancak internette örneğine rastlamadığım bir durumla uğraşıyorum. Sansevaria türü yılan bitkim yine aynı tür örümcek biti istilası altında ancak durum biraz farklı. Bu akarlar yaprakların üzerinde besleniyor biliyorsunuz ancak yılan bitkilerinin tüm gövdesi toprak altına kadar yaprak gibi işlev gördüğü için akarlar toprak içine gizleniyor. Bitkinin yaprakları üzerinde hiç bulunmamalarına rağmen toprak çok ciddi istila altında ve boyutları da oldukça büyüdü, gözle görülebilen yüzlercesi var. Üst toprak temizliğine rağmen bir türlü kurtulamıyorum, 3-4 gün sonra tekrar beliriyorlar. Tüm köklerle beraber yıkarsam da bitkimi kurtaramayacağım muhtemelen. Yapraklarda çok iyi iş gören ve bu başlıkta da yazan arap sabunu karışımım, toprak üzerinde tesirli olmuyor çünkü altlara veya ulaşılamayan yerlerde saklanmaya devam ediyorlar. Bitki o kadar dayanıklı ki, 2-3 haftadır yorgunluk belirtisi bile göstermedi ancak istila giderek büyüyor, her defasında daha dirençli olarak geri geliyor akarlar.
Önerilerinizi rica ederim, çok güzel bir yılan bitkim var kaybetmek istemiyorum.
Şimdi gelelim diğer yapraklı salon bitkilerimde bu meseleyi nasıl çözdüğüme;
Fil kulağı, tipi pek çok salon bitkim bu lanet akarlarla istila edilmişti, bu başlıkta gördüğüm bir karışımı denedim. Arap sabunu, karbonat, zeytinyağı ve su karışımı. Aslında bu karışım yurtdışında çok yaygın kullanılan ve ismi insecticidal soap olarak bulunabilen bitki ilacının bir alternatifi diyebiliriz.
Geniş yapraklı bitkilerimi ilk iş 500ml'lik fısfısın yarısını harcayacak kadar bu karışımla yıkadım, önemli olan şey yaprakların hem alt hem üstüne uygulamak. Bu erişkin ve yumurtadan yeni çıkmış akarları zaten öldürecek veya en kötü ihtimalle afallatacak bir karışım olduğu için istilayı kontrol altına alabiliyorsunuz ama asıl mesele yumurtalardan kurtulmak. Bunun için de 2 alternatif var. Ben bitkilerim geniş yapraklı olduğu için nemli bez ile narince tüm yaprakları silerek tüm istiladan 1 hafta arayla 2 uygulamada kurtulmayı başardım. Bunu yaparken yaprakta tam silinmemiş alan bırakmayacak kadar kuvvetli, yaprağı yırtmayacak veya ezmeyecek kadar narin olmalısınız. 1 Kişi yaprağı tutarken diğer kişinin dikkatlice temizlemesini öneririm. Zaten silerken bezin üzerinin kahverengi yumurta ve ağ artıklarıyla boyandığını göreceksiniz.
Eğer yaprakların her noktasını silemeyeceğiniz bir türden bitkiniz varsa geriye tek çözüm kalıyor, o da duş başlığı veya tazyikli bahçe hortumu altında her noktasını yıkamak. Bu işlem de aynı biçimde yapraklara zarar verebilir, dikkatli olmanızda ve tazyik miktarını doğru ayarlamanızda fayda var. Yine elinizle ulaşabildiğiniz yer yeri ovarak etkiyi artırmalısınız.
Sevgiler.
|
Bez yerine ıslak mendil kullanmak daha iyi oluyor. Kullandığınız bölümünü diğer yaprağa dokundurmadan birkaç yaprak silebiliyorsunuz. Kullanılmış mendili atarak bir yapraktan diğerine yumurta taşımamış oluyorsunuz.
Bu arada, bahçe bitkilerinde ev yapımı ilaçların işe yaramadığını söyleyebilirim. Temizlemek en etkili çözüm. Bir süre kurtuluyorsunuz.