View Single Post
Eski 17-09-2020, 13:54   #169
nk_tarim
Ağaç Dostu
 
nk_tarim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-06-2016
Şehir: Rusya Federasyonu - Vatsap +79182212774
Mesajlar: 219
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tezcan güneş Mesajı Göster
Sayın NK Tarım,
Açık yüreklilikle ve detaylı paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Eşsiz bir klavuz olmuş, baştan sona büyük bir merak ile bir çırpıda okudum. Her seferinde daha iyiyi yapmanız ve yaptıklarınızdan öğrenmeniz, bunları belgelemeniz ve paylaşmanız, bundan sonrasının çok daha iyi olacağının garantisidir. Bir mahsuru yoksa bu yıl için yaptığınız/yapacağınız yatırımın ve almayı beklediğiniz hasılatın nasıl olmasını öngörüyorsunuz, yaklaşık 3. yılda finansal getiri olarak iyi ve kötü tahminlerinizi paylaşabilir misiniz?
Merhaba.

Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.

Bu konu başlığında kurulumdan itibaren 2 sezon (2018 ve 2019) yaptığım üretim denemelerini paylaştım. Bu iki denemede uygun olmayan yetiştirme ortamı ve yanlış fide tedariği sebebiyle sonuca ulaşmadı. Bu yıl dikim yapamadık. Bulunduğum yerde Rusyada tarımsal üretim kazançlı. Genel olarak her türlü meyve sebze fiyatı Türkiyedeki toptan satış fiyatının 2 katından daha fazla. Girdiler yaklaşık aynı. Hatta bazı durumlarda daha avantajlı. Bu yüzden tarımsal üretim önümüzdeki orta vadede kazançlı olmaya devam edecek bence.

Türkiye için ve topraksız çilek için konuşursak eğer, sosyal medyada üretim yapan ya da danışmanlık hizmeti, kurulum hizmeti veren kişi ve firmaların paylaşımlarını takip ediyorum sürekli, iletişimde olduğum ve fikir paylaştığım üreticiler de var. Edindiğim izlenim topraksız çilek üretiminda satış fiyatı topraklı üretime göre bir kademe kadah yüksek. Meyvenin kalibresine göre 15-20 tl/kg a kadar çıkıyor fiyatlar. Dezavantajı ise yatırım maliyeti ve teknik bilgi. Sermayeniz var, bilginiz yok ise zor. Bilginiz var sermayeniz yok ise daha zor. Esas olan danışmanlık hizmeti alıp 1 ya da iki sezon danışman desteğiyle yol almak. Satış ile ilgili olarak tabii ki mümkünse ürünü direk alıcıya (aracısız) ulaştırabileceğiniz bir lokasyonda bulunup gerekli bağlantıları kurabilecek olmak. Her üretim işinde olduğu gibi. Mümkünse devlet teşviklerinden yararlanılarak yatırım yükünün önemli kısmından kurtulabilirsiniz. Hatta öncelikle araştırılması gereken konu devlet teşvikleri bence. Eğer böyle bir teşvikle ve doğru bir danışman ile işe girip 2 sene dikkatlice ve sabırla üretimi devam ettirirseniz topraksız çilek üretimi mantıklı olacaktır. Verim ile ilgili olarak da 500-600 gr/fide olarak hesaplama yapıp dönüme 20.000 fide üzerinden değerlendirme yapın. Bu verimin üzerinde hasat olursa da ne güzel.

nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön