View Single Post
Eski 29-08-2020, 22:13   #3
Şeftali çiçeği
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Sezona erken veda

Birkaç gündür telefonumdan fotoğraf yükleme sorunumu halletmeye çalışıyorum. Bir an evvel durumumu forumdaşlara bildirmek istediğim halde, teknik meseleler vakit aldı.

Bizim köyde " kara hayvan" denen yaban domuzu sorunu öteden beri vardır, köyde avcılar devamlı ava çıkarlardı. Ama bizim arazimize olduğu gibi bir tasallut ben hiç duymadım.

Temmuz sonunda aralıklı olarak bir-iki kere girip -şimdikine göre çok hafif- zarar vererek başladılar. O zaman söküp attıkları ekinleri hemen tekrar ekip hallettik. Bir hafta on gün kadar sonra ise her gece gelmeye başladılar. Önce sınırlı bir bölümde idi, ama fideler yavaş yavaş halsizleşmeye başladı. Takibeden iki hafta boyunca ise bütün bahçelerimi keşfettiler ve inanılmaz zararlar verdiler. Çünkü arazimizin her yeri normal tarıma uygun olmadığı için çoğu yerde yatak yükseltmiştim. Hepsi üzerindekiler ile beraber darmadağın oldu.

Paylaşım etkinliğinde en çok tohum alanlardan biri olduğum için onlara bir sürü yeni yerler açmış, hemen hemen hepsini de çimlendirip ekmiştim (inatla çimlenmeyen bazıları hariç). Şu anda çoğunu kaybetmiş durumdayım, isim isim vermek istemiyorum. Ama kavun- karpuz- kabak- salatalık grubunda bir-iki cins hariç hepsi gitti. Kalanları yaşatarak tohum almaya uğraşıyorum. Sıcak havalar da hiç yardımcı olmuyor.

Patlıcan- fasulye- biber- mısırlar da çok zarar gördü, sanırım bunlardan da sınırlı tohum alabileceğim.

Domateslerden umudum var (defalarca sökülüp dikilmeye en dayanıklı onlar oldu). Onların da bazıları çok pejmürde halde olsa da diğerlerinden Etkinliğe katılabilecek kadar tohum alabileceğimi ümit ediyorum. Bahçe otları, marullar ve çiçekler de fena durumda değil, kayıp yüzde 50 kadar.

Sezon başı diktiğim meyve fidanlarım bile nasiplerini aldılar, üç tanesini kökünden sökülmüş bulup yeniden diktim. Birkaç gün sonra iki tanesini tekrardan dikmek zorunda kaldım. Şimdi bu sıcaklarda onlar da yaşam savaşı veriyor.

Arazi çok eğimli ve büyük, sınır çitlerini sağlamlaştırma çabamız yetersiz kaldı. Biz de kamera yerleştirerek geceleri gözlemeye başladık ve son on gündür çatıda tüfekle pusuya yattık. Bu aktif mücadelemiz sonuç verdi. Bir kaç gündür gelmiyorlar, ben de depresyondan çıkıp bakımla ilgilenecek hale geldim.

Biraz uzun oldu ama Forum yaşadığım süreci bilsin istedim. Bu günler geçmek bilmedi ve çok zor geçti. Ayrıca foruma karşı sorumluluk duyuyorum çünkü sene Paylaşım Etkinliği'ndeki performansım düşük olacak. Sebepleri anlaşılsın istedim. Umarım öyle olur.

Bahçelerimin hali:

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 30-08-2020 saat 00:48 Neden: Düzeltme ve ilave
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön