View Single Post
Eski 29-08-2020, 19:16   #1
zynlsnl
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-06-2016
Şehir: Bursa
Mesajlar: 37
köy evi tadilatı

Merhaba,
Bu konuyu açmaktaki amacım aşağıda detaylarını göreceğiniz yaklaşık 20 yıldır içinde yaşanılmayan eski köy evinin onarımı veya yıkılıp yeniden yapılması kararsızlığımı ortadan kaldırabilmek için konuda bilgi sahibi üyelerden önerilerini almak.
Ev Bursa Orhangaziye bağlı Gürle köyünde, ismi köy ama kendisi ilçeye bağlı mahalle statüsünde. Oldukça sakin ve sessiz, dağ eteğinde kurulu alt tarafı ova olan şirin bir köy.
Ev 1 dönüm bahçe içerisinde kayınvalideme ait 2 katlı kerpiç bir ev. Eşimin anneannesi vefat ettikten sonra uzunca zaman kimse uğramamış. Son 3-4 yıldır biz haftasonları fırsat buldukça gidiyoruz. Son 3-4 ay öncesine kadar miras davası devam ettiğinden dolayı evde herhangi bir tadilat yapamadık. Sadece vakit buldukça bahçeyi toparlayıp mevcut meyve ağaçlarına ek olarak yeni meyve fidanları diktik.
Çatısı sağlam olan bu yöre evleri kolay kolay yıkılmıyor. Maalesef bu evinde çatı uzun zamandır kötü durumda, bunda bahçede bulunan fıstık çamınında katkısı büyük. Bakımsızlıktan son 1-2 yıldır su sızdıran çatı nedeniyle evin özelikle arka tarafında çökmeler meydana gelmiş. Evin üst katında arka tarafta bulunan odalara girmek oldukça tehlikeli sadece öndeki 2 oda nispeten iyi durumda. Alt katta ise mutfak olarak kullanılan küçük bir oda var, üstüne ağırlık binmediğinden durumu nispeten daha iyi.
Kerpiç yapının iskeletinde çokça ağaç kullanılmış, gerek yağmur suyu gerekse tahta kurtları yapıya ciddi zarar vermiş.
Oldukça uzun bir giriş oldu, gelelim sadede. Kayınpederim hastalığından dolayı evle pek ilgilenemiyor, bu nedenle evi yaşanılabilir biryer haline getirmek için destek olmaya çalışıyorum.Öncelikle düşüncemiz evini tadilat yapıp, olduğu haliyle korumak, Evde sürekli kalmayacağız ilk etapta hafta sonları tatilde bayramda gideriz, emekliliğime 14 yıl var, emekli olduktan sonra burada yaşamak isterim.
Yakın zamanda 2 usta getirip baktırdık, bu arada köyde sadece 1 usta var diğer ustayı dışarıdan bulduk.
Her 2 ustada evi gördüklerinde yapılacak çok iş olduğunu, yıkıp yeni küçük bir ev yapmanın daha mantıklı olacağını, tadilatın çok uzun ve masraflı olacağını söyledi, biz ısrarcı olunca yapabileceklerini söylediler.
Forumdaki diğer köy evi tadilat konularını uzunca zamandır takip ediyorum, şimdiye kadar bu tarz bir tadilat işi yapmadım elimden birşeyler gelsede vaktimin olmaması sebebiyle kendim birşeyler yapamayacağım. Köyede sadece haftasonu bir gün gelebiliyorum. Bir ustaya güvenip bütün sorumluluğu ona bırakmak beni korkutuyor, köydeki usta geçen yıl yıkılan 10 metrelik bahçe duvarını başka işleri nedeniyle 3 ayda gibi bir sürede ancak bitirebildi. Bu çapta bir tadilat işini en az 3 yılda bitirir gibime geliyor, buda bizi yorar, sabır işi.
Evin dışından baktığımda evde tadilat yapıp mevcut haliyle korumak istiyorum, fakat içine girdiğimde durumun gerçekten kötü olduğunu görüp acaba yıkıp küçük bir ahşap veya betonarme bir ev yapsam daha mı iyi olur diye düşünüyorum.
bu konuda sizlerin fikrilerini almak isterim.

Eklenen Resimler
     
zynlsnl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön