View Single Post
Eski 12-08-2020, 00:39   #59
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
XPS yi temel altına değil de zemin betonu altına yapabilirsiniz.
Daha garantili olan şap ile zemin betonu arasına yapmak. (Zemine XPS döşeyip üzerine şap dökülüyor. Döşemeden ısıtma borusu varsa XPS üzerine kancalar ile bağlanabiliyor.) Yan duvarlar yalıtımlı ise ısı kaybı oluşmaz.
Bu mesele zamanında çok kafa patlattığım, bir çok inşaat mühendisiyle tartıştığım bir mevzuu. XPS binayı taşımaz, zaman içinde ezilir diyen oldu, zemin kat şap altına yap diyen oldu vs. (ki şap altında yerden ısıtma boruları yüzünden zaten var).

O zaman finlandiya'daki bir yapım tekniğinden bulmuştum. Radya temel binanın tüm yükünü her bir santimetrekare'ye eşit dağıtacağından kullandığım malzeme bizim bina gibi 2-3 tane daha taşır hesabı çıkıyordu ve grabetonun üzerine temel kalıpları çakılıp, su yalıtıp membranı döşendikten sonra, üzerine 300 kPa'lık 5 cm kalınlığındaki xps'leri kendi elimle döşedim. Temel demirleri XPS'in üzerine bağlandı.

Avantajı şu, çok iyi bir ısı iletkeni olan beton, kolonlardan ısıyı taşıyıp toprağa indiremiyor. 12 senedir xps milim ezilmedi (ki hemen anlaşılır), binanın altındaki yarım bodrumun sıcaklığı kışın herhangi bir ısıtma olmadığı halde 20 derecede sabit, hiç bir rutubet vs. belirti yok. Bina içindeki kolon ve diğer beton aksam bina içindeki sıcaklıkla eşitleniyor.

Bu metod şimdilerde standart olmuş zaten. Güneyde gördüğüm bir çok ortalama üstü inşaatta standart olarak yapıyorlar artık.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön