View Single Post
Eski 01-08-2020, 16:29   #1
Boni Bonta
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-06-2020
Şehir: Ankara
Mesajlar: 31
Yeni Bahçede Çit, Sarmaşık, Çim, Sulama Sistemi Hakkında

Merhaba!
Ankara Akyurt’ta 6 dönüm bir arazim var.
Öncelikle bir kaç tel örgücüyle görüştüm. Kimi kafes tel, kimi panel çit önerdi. Panel çit, yüksek maliyetinden dolayı 1.5 metre boyda bırakılacak fakat kafes tel örgüyü yere 50 cm gömülecek olan kısmı dışında 2 metre yükseklikte yapabileceğim. Panel çit statik boyalı, kafes tel örgü ise yeşil plastik kaplamalı olacak. Panel çitte yeşil demir direk varken, kafes tel örgüde, içinde 6mm inşaat demiri olan 62 kg’lık beton direkler kullanılacak. Toplam iş yaklaşık 350 metre uzunlukta olacak. Sizce hangisinden yapmalı, hangisi estetik, hangisi daha sağlam olur. Ya da alternatif olarak duvar örülebilir mi bims ile, yüzeyine sıva yaparak? Kapı nasıl olmalı, kaç metre olmalı, raylar havadan mı yerden mi çalışmalı?

Tel yaptırdıktan sonra sarmaşık yapma fikrim var fakat panel çit yapacak arkadaş önermedi. ‘Şerbetli bir bitki!’ dedi ve bu yüzden zarar veriyormuş malzemeye. Fakat aynı durum dışı plastik kaplı olan kafes tel örgü için geçerli değildir zannımca. Sizce tel örgüyü yaptırıp, üstüne yeşil file örtüden çekip, ondan sonra da sarmaşık işlemi yapılabilir mi? Sarmaşıkların kışın yaprak dökeceğini düşünürsek yeşil file ortaya çıkar, yazında tekrar sarmaşıklar. Sarmaşık ve yeşil file birlikte uygulanabilir mi acaba? Yoksa sarmaşık örgüye baskı mı yapar, belki de tam tersi sormalı, file sarmaşığın gelişimini engeller mi?

Çit sorunu hallolduktan sonra, evin 2 dönüm çevresini, üzerinde gezilecek şekilde yeşillendirmek istiyorum. Soğuğa dayanıklı, su ve bakım ihtiyacı az ve üzerinde gezilebilen, görünümü çim kadar güzel bir bitki var mıdır merak ediyorum.


Tüm bunların dışında nasıl bir sulama sistemi yapmalı? Bir arkadaşım kendi bahçesine damlama yapmadığını, çünkü her sürülme döneminde yılda 3 kez sistemi toplamak ve kurmak zorunda kaldığını söyledi. Kendisi bu yıl şebeke suyundan hortumla sulama yaptığını söyledi. 6 dönümde dahi verim alabileceğimi söyledi. Ben ise otomatik sulama sistemi düşünüyorum, telefondan yönetebileceğim zaman ayarlı bir sistem.


Değerli görüşlerinizi alabilirsem çok mutlu olacağım. Teşekkür ederim.

Boni Bonta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön