View Single Post
Eski 24-07-2020, 03:04   #29
MasifEv
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-04-2019
Şehir: ankara
Mesajlar: 39
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Gazbeton kullanmak teknik açıdan en mantıklısıdır. Moda olmasına karşın mantolama aptalca bir çözümdür. Eski binalarda çaresizlikten kullanılır. Bizde reklam ile moda oldu. Dış cephenize 5-6 cm kalınlıkta bir şeyi yapıştırarak asıyorsunuz. Depremde dökülmeyeceğinin garantisi yok. Rüzgar, sıcaklık vb dinamik etkilerdir ve mantolamanın bunlara karşı da garantisi yok. 5 yıl sonra dökülürse yapabileceğiniz bir şey de yok. Sıvasız tuğla duvara mantolama dubeli tutturamazsınız. Pazarlama yalanlarıdır mantolama.
Tuğla+mantolama gazbeton fiyatını geçer. Hesap hatası yapıyorsunuz. Ayrıca Kayseri için 20 cm gazbeton ısı yalıtım yönetmeliği koşullarını sağlamaz. (20 cm Akdeniz bölgesi için.) Daha kalın olmalı. Gazbetonu uygulayacak usta bulmak önemli. Yapıştırma yapılmalı. Tuğla fiyatı karşılaştırırken harç maliyetlerini, tuğla zayiatını da eklemeniz gerekiyor. Birim işçilik olarak gazbeton işçiliği tuğla işçiliğinden düşük olmalı ama yapılmıyor nedense.
Gazbeton ustaların ezberine aykırı olduğu için kullanılmıyor. Yoksa 2-3 yıl içinde iyi mantolamalı binadan daha fazla ısı yalıtımı sağlayarak kar edersiniz. Dış sıva yapılırken, ıslak çimento serperek alt yapı oluşturulmalı. Sonra sıva yapılmalı.
Sn Portakal Rengi'nin yazdıklarına ek olarak, taşyünü normalde dış çephe değil; ara katman yalıtım ürünüdür.Dış cephe ömrü gerçek yapı elemanlarına göre oldukça kısıtlıdır, halihazırdaki yapılarda kullanımı tabii ki işlevseldir o yuzden bu kadar sıklıkla uygulaması yapıldı , fakat güncel bir yapıda buna ihtiyaç yok gazbeton oldukça verimli bir çözüm, malesef ülkemizde yalıtım denilince yalıtım malzemesi kullanımı akla geliyor halbuki yalıtım; hesabı yapılabilen , tüm yapı unsurlarının etken oldugu (çatısı , camı, zemini , doğramaları ile bir bütündür) güncel yönergelere göre müstakil tek kat bir evde duvar ısı kayıpları toplam ısı kayıplarının yaklaşık %30 unu oluşturur, bizde ise genellikle duvarlara önem verilirken çatı, zemin, camlar , kapılar gibi etmenler biraz gözardı ediliyor. Tuğla da önemli bir yapı unsurudur fakat aynı değerde yalıtımı sağlamak için ya çok fazla kalınlık ya da iki duvar kesiti arası yalıtım malzemesi kullanmak gerektiği için gazbetona oranla ekonomik bir tercih değil, bir kaç yıla bireysel işlerde de büyük şantiyeler gibi yoğun kullanımından vazgeçileceğini düşünüyorum.

Birim işçilikte tugla duvarın ucuz olması alışkanlıklardan ve tecrube etmiş usta sayısındaki farktan kaynaklanıyor, bir dönem gazbeton panelleri pazara hızlı bir giriş yapmıştı fakat yine alıskanlıklardan ötürü pek tutmadı şimdi zor bulunuyor, halbuki çok işlevsel ürünlerdi.


Düzenleyen MasifEv : 24-07-2020 saat 03:10 Neden: Ek bilgi
MasifEv Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön