Konu: Saçaklı
View Single Post
Eski 15-07-2020, 20:55   #1
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Saçaklı

Bu tarifi tavuk yemeklerine mi koysam, makarna bölümüne mi tam karar veremedim, makarna ağırlıklı olduğu için burada paylaşmaya karar verdim.

Bu köyde adına saçaklı diyorlar, birkaç hanede yedim ama en güzelini komşu Aysel yapıyor, öyle lezzetli geliyor ki bana, sağ olsun pişirdiği zaman da sık sık beni davet eder. Bu sıralar (COVID-19) yüzünden birbirimize gidemez olduk, telefonla tarif alıp yaptım bayağı da güzel oldu. Aysel bana pişireceğim kadar saçaklı hamuru da yolladı.
Hamurun yapılış tarifini daha sonra yazarım. İmece usulü erişte yapılırken bunu da yapıyorlar.
Kesimi erişte gibi küçük değil, hamur biraz daha ince açılıp uzun uzun kesiliyor.
Marketlerde de buna benzer hamurlar bulabilirsiniz, ama evde açılan çok daha lezzetli oluyor, hamur açanlar bilirler.

Önce bir tavuğu, bir soğan, bir havuç, biraz maydanoz kökü ile iyice haşlayın.
Haşlandıktan sonra tavuğu çıkarıp, suyunu süzün.
Saçaklı hamurunu bir tepsiye sererek fırına sürün hem biraz kızarsın hem de ısınsın.
Fırından çıkan sıcak hamurun üstüne sıcak haldeki tavuk suyundan üstüne çıkacak kadar 6-7 kepçe tavuk suyu ilave ederek ocaktaki ateşin üstüne oturtun.
Küçük küçük doğranmış bir baş soğan ile parça parça kesilmiş tereyağ ilave ederek tencerenin kapağını kapatarak pişmesini, hamurun yumuşamasını sağlayın.
Ara sıra kontrol ederek hamurun yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin, yumuşamamış ve suyunu çekmişse bir miktar daha sıcak tavuk suyu ilave edin.
Bu arada Haşlanan tavuk kemiklerinden temizlenerek baş parmağınız büyüklüğünde parçalara ayrılır.
Bu parçalar çok az tereyağ ile tavada biraz çevrilir, çok az tuz, karabiber, kekik (veya nane) ile bir iki çevrilir.

Hamur yumuşamış ve suyunu çekmişse ateşi döndürüp biraz tuz karabiber ilave ederek karıştırılır.

Servisi yapılırken arzuya göre kırmızı pul biber, çekilmiş ceviz kekik ya da nane de kullanılır.

Tabağa aldığınız hamur üzerine bol miktarda tavuk parçalarından daha sonra da baharat eklenerek servis yapılır.

Hamur ve haşlanan tavuk

Name:  IMG_6410 (800 x 600).jpg
Views: 175
Size:  43.8 KB

Name:  IMG_6376 (800 x 600).jpg
Views: 134
Size:  42.0 KB


Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön