Genelde yemeklerimizi annelerimizden öğrendiğimiz şekilde yapmaya çalışsak da zamanla etrafımızdan, arkadaşlarımızdan öğrendiklerimizi de katarak kendi ağız tadımıza ve eşlerimizin damak zevkine göre yaparız.
Sizler nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum ama ben kendi usulüme göre etli kabak dolmasının tarifini vermek istedim.
Aynı boyda olmasına gayret ettiğim kabakları iyice yıkadıktan sonra soyacağın yan tarafındaki tırtıklı kısımla boydan boya tırtıklarım.
Kabakları bölmeden uzun olarak dikkatlice içlerini boşaltırım, içlerinden çıkan iç kabaklardan 5-6 tanesini iç malzemede kullanmak için ayırır rendelerim. Bu iç malzemenin daha yumuşak olmasını sağlar.
Yayvan bir tencereye küçük küçük doğranmış soğanları ve bir miktar yağı koyarak, soğanı pembeleştiririm.
Daha sonra pembeleşen soğan üzerine iyice yıkanmış bir miktar pirinci sererek koyduktan sonra çok az sıcak su ilavesi ile çok kısık ateşre 7-8 dakika kadar pişiririm yani diri bir pilav gibi olur, suyu iyice çekilir.
Ilınan pirinç üzerine rendelenmiş iç kabakları,doğranmış minik bir domatesi, kıymayı, biraz tuz, biraz karabiber, biraz ince ince kıyılmış maydanoz ve nane ilave ederek iyice yoğurduktan sonra kabakların içine doldururuz.
(bu arada malina kabakların içini parmağın ile hafifçe tuzla daha lezzetli oluyor dedi- bu durumda iç malzemeye tuzu daha az koymak gerekir)
Doldurulan kabaklar pişirilecek tencereye dikeyce yerleştirilir. Üzerine bir miktar yağ ve bir su bardağı kadar su ilave edilerek ateşe oturtulur.
Bu arada sık sık su miktarı kontrol edilerek pişirilmesi sağlanır.
Kabaklar yumuşamaya yüz tuttuğunda iki veya üç adet küp küp doğranmış domates kabakların üzerine dökülerek yirmi dakika daha domateslerin de pişmesi beklenir.
Baktınız ki hepsi pişti ince ince kıyılmış bir demet dereotu bolca ikave edilip, ateş kapatılır. Bu durumda dereotları kararmaz yeşil yeşil çiçek bahçesi gibi durur.
soğan ve dirice pirinç içine minik domates ve maydanoz ilavesi