View Single Post
Eski 21-06-2020, 00:21   #12
jumperbr
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-06-2020
Şehir: Ankara
Mesajlar: 3
Sn brf840

Sizlere doğrudan şu uygulamayı yapın demem doğru olmaz diye düşünüyorum. (Maliyet, kişisel tercihler vs ) Ancak inşaat mühendisi olarak kendi şantiyelerimde kullandığım yöntemi sizde fikir oluşturması açısından anlatmak isterim.

Bodrumlu yapılarda su izolasyonu bodrum perdelerimizi ve zemin kat kolonları ile birleştiği noktaları sudan korumaktır. Malum su beton ve demir için oldukça zararlı.
Kazı tamamlandıktan sonra 10 cm kalınlığında ( değişebilir zemine göre ) blokaj tabakası oluşturmak için çakıl döküp sıkıştırıyoruz. Üzerine grobeton ( taşıyıcı amaçlı olmayan beton) döküyoruz . Grobeton üzerine yalıtım membranlarımızı seriyoruz. Membranlar pvc esaslı ve bitüm esaslı oluyor genelde. Arazide fazla su yoksa ve güzel korunursa ikiside iş görecektir. Daha sonra temel ve bodrum kat ve zemin kat inşa edildikten sonra temelden gelen membranlarımızı bodrum kat ile zemin kat birleşimlerini kapsayacak şekilde yukarı çıkarıyoruz. İki kat uyguluyoruz genelde. Burada en önemli olan zemin katın kolonları ile bodrum katın birleştiği yerlerin korunması. Membran işlemi bittikten sonra 5 cm kalınlığında xps mantolama levhaları ile membranımızı korumaya alıyoruz. Xps levhalar üzerine elimizdeki duvar malzemesi ile bir duvar örüyoruz. ( tuğla veya bims olabilir. ) Duvarımızın üzerine drenaj levhamızı yerleştirip dolgumuzu yapıp tamamlıyoruz. Dolgumuzun altında drenaj borumuz bulunuyor.

Bu anlattıklarım işverenlerin onay verdiği ölçüde yapabildiklerimiz elbette daha gelişmiş metodlar vardır. Tabii bunlar da yapma zorunluluğunuz olan şeyler değil. Hatta xps üzerine duvar da çok tercih edilmez genelde maliyet nedeniyle.

Bodrum katın ısı yalıtımını ise içten yapmayı tercih edebilirsiniz. Perdelerinizin içine taşyünü ya da xps-eps levhaları yapıştırdıktan sonra bir sıra duvar örülerek hazırlanabilir.

Eviniz şimdiden hayırlı olsun. Güzel günlerde oturmanız dileğiyle

jumperbr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön