View Single Post
Eski 16-06-2020, 21:50   #259
yurdumbenim
Yeni Üye
 
yurdumbenim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 7
Mum çiçeğindeki (hoya carnosa) unlu/pamuklu bit için kesin çare

Sayın forum üyeleri, öncelikle tüm unlu/pamuklu bit mağdurlarına geçmiş olsun. Çok sinir bozucu bir durum. 9 yıldır mum çiçeği (hoya carnosa) sahibiyim/bakıyorum. 9 yıllık tecrübeme dayanarak yazıyorum. Sizin de bitkiniz hoya carnosa ve üzerindeki bitki zararlısı da unlu/pamuklu bit (yani İngilizce kaynaklarda mealy bug denilen böcek) ise okumaya devam edin.

1. Bitki ve böcek türünde anlaştıysak, bunun çok ama çok basit bir çaresi var. Eğer bir an evvel -hatta dakikalar içinde- sonuç almak istiyorsanız mutlaka öneririm. Ben hep bunu uyguluyorum, bugüne kadar işe yaramadığı hiç olmadı. ALKOL. Eczaneden (veya Tekel ürünleri satılan yerden) “Tıbbi Kullanım Amaçlı Etil Alkol” alın. Bunun için 0,5-1 lt alkol size fazlasıyla yeter. Bunlar genelde %96 alkol içeriyor. Bu alkolü ne suyla ne de başka hiçbir şeyle karıştırmayın. Alkolü olduğu gibi hiç seyreltmeden; doğrudan ister pamukla sürerek, isterseniz de küçük bir fısfıs (ben boş bir “sivrisinek kovucu sprey losyon-sinkov” şişesi kullanıyorum) ile bitkinin üzerine yapışmış olan bu böceklerin üzerine uygulayın. O böcekler vıcık vıcık olacak. Kalıntıları ister elinizle, isterseniz de pamuk, peçete, kürdan vb. bir şey ile sıyırıp alın. Bitkide kalan alkol de saniyeler içinde buharlaşacak. O kadar, başka bir şey yapmanıza gerek yok. Uygulayın, göreceksiniz. Mum çiçekleriniz dakikalar içinde tertemiz olacak. Bütün böcekler, yumurtalarıyla beraber akıp gidecek.

Daha ilk uygulamadan sonra zaten böcek falan kalmayacağı için bir daha uygulamaya gerek yok. Ama siz isterseniz istediğiniz sıklıkta ve miktarda uygulayabilirsiniz, hiçbir zararı yok, sadece alkolünüz çabuk biter. Saf alkol zaten, anında buharlaşıyor. Ondan sonra sürekli takip ve kontrol. Gördüğünüz yerde sıkın alkolü, kurtulun böceklerden. İşin sırrı düzenli takip ve kontrol ile böcek görüldüğü yerde alkol uygulaması.

2. Hoya carnosa toprağı için: 1.000 ml suya 8 ml saf alkol (binde 8) koyup çalkalayın. Bunun için 1 lt.lik boş pet şişe kullanıyorum. Saksıdaki toprağı bu suyla sulayın. Topraktaki kurtlar, solucanlar, bitler, vb. kendilerini dışarı atıyorlar. Yumurtalar ve kendini dışarı atamayanlar ise ölüp gübre oluyor. Alkolü eczaneden alacağınız enjektör ile ölçerek verin, fazlası kökleri yakabilir. Dikkat edin. Her bitkinin alkol toleransı farklı. Alkol miktarını artıracaksanız dikkatli olun, çiçeği komple kaybetmeyin. Bunu ben hiç sık uygulamadım. Senede 1-2 defa yaptım, fazlasına ihtiyaç duymadım. Ama 2-3 ayda bir de yapsanız fazla sıkıntı olacağını sanmam, zira alkol buharlaşıyor. Mühim olan alkol miktarını (binde 8) fazla kaçırmayın. Aman diyeyim, kaş yaparken göz çıkarmayın.

3. Mum çiçeği diğer bitkilerden ne kadar ayrı/izole ve kapalı bir ortamda ise tekrar bitlenme ihtimali o kadar düşük hatta sıfıra yakın oluyor. (Örneğin evde bir odada tek başına duran bir mum çiçeği). Başka bitkilerle ne kadar fazla aynı ortamda bulunuyor ve açıkta (balkonda, bahçede vb.) bir yerde büyüyorsa unlu/pamuklu bit kapma ihtimali de o kadar fazla oluyor.

Buna göre mum çiçeğinizi sıklıkla kontrol edin. Bitkinin üzerinde unlu/pamuklu biti her gördüğünüzde inatla ve sebatla alkol uygulayın, başarılı olacaksınız.

4. Normalde unlu/pamuklu bitin doğal düşmanı uğur böceği. Ama mum çiçeklerimiz genelde içeride büyütülüyor. Bu nedenle uğur böceği çok pratik bir mücadele yöntemi değil. Zaten hemen her yerde ve ölçüsüz zirai ilaç kullanımı nedeniyle, çocukluğumuzda elimize alıp şarkı mırıldandığımız uğur böceklerini artık görmek de pek mümkün değil. Ama mum çiçeğini bahçede yetiştiren varsa ve mum çiçeğine unlu/pamuklu bit dadanmışsa, bulabilirse uğur böceklerini unlu/pamuklu bit olan mum çiçeğinin üstüne koysun, kısa süre içerisinde üzerinde karınları doymuş mutlu uğur böceklerinin gezdiği tertemiz ve sağlıklı bir mum çiçeğiniz olduğunu göreceksiniz.

5. Alkol uygulamasının mum çiçeği (hoya carnosa) üzerindeki etkilerini ilk 3 maddede anlattım. Diğer bitkilerde etkisini bilmiyorum, hiç denemedim. Ama, forum üyelerinin bitkilerini unlu/pamuklu bit yüzünden nasıl kaybettiğini okudukça, bitkiyi kaybetmektense denemekte fayda var diye düşünüyorum. Ben olsam denerdim. Nasılsa kaybedecek bir şey yok, bitki zaten ölüme gidiyor, daha kötü ne olabilir ki? En azından bitkinin bir kısmında/dalında (yerel/lokal olarak) denenip, sonuca göre tamamına uygulanabilir.

Umarım size aktardığım bu bilgi birikimi çiçeklerinizi kurtarmaya yardımcı olur.

Kolay gelsin.
TT
Balçova/İZMİR


Düzenleyen yurdumbenim : 18-06-2020 saat 13:20 Neden: İmla
yurdumbenim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön