View Single Post
Eski 12-06-2020, 12:38   #12
Hakantico
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-05-2020
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Domates bitkisinin bakteriyel hastalıkları.

Domates bitkisinin bakteriyel hastalıkları.
Domatesi etkileyen bakteriyel hastalıklar ve belirtileri
Ekonomik sektördeki değeri gün geçtikçe artan her ürünün üretim verimliliğini yükseltecek etkenlerin araştırılması büyük önem taşır. Domates üretimi için de aynı şeyi söyleyebilir ve buna bakteriyel domates hastalıklarının etkisini de dâhil edebiliriz. Domates gelişimini ve meyvelerini olumsuz yönde etkileyen bakteriyel hastalıkların tanımlanması için olduğu kadar, bu hastalıkların önüne geçmek ve zararlarını minimuma indirmek üzere doğru tedavi yöntemini ve tarımsal uygulamaları bulmak için de büyük çabalar sarf edilmiştir. Tüm bunlar mevsimlik domates hasadının kalitesini ve miktarını yukarıya çekmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Deneyimler sonucunda tekrar tekrar kanıtlandığı gibi bu tür tarımsal uygulamaların en önemlilerinden biri terbiye sistemi kullanımıdır. Terbiye sistemi kullanımı domateslerde hastalıkların yayılma riskini azalttığı gibi gelişmelerine destek verir. Uygun bir terbiye sistemi çiftçinin ürünlerine daha iyi bir gelişme ortamı sunmasını sağlar. İyileştirilen bu koşulların bitkilere sağladığı faydalar arasında işçilerin besleyicileri ve kimyasal tarım maddelerini daha etkili bir şekilde uygulamalarını sağlaması da vardır. Tüm bu işlemlerin iyi bir hasat ortaya çıkarması için sağlıklı bir tohum stokuna sahip olduğunuzdan ve diğer iyi tarım uygulamalarını hayata geçirdiğinizden emin olmalısınız.

Domatesi etkileyen bakteriyel hastalıklar

Bakteriyel Solgunluk ve Kanser Hastalığı

Bakteriyel Solgunluk ve Kanser Hastalığının kaynağı Clavibacter michiganensis adıyla bilenen bir bakteridir. Bu hastalık, sera ürünlerine en büyük zararı verebilecek bakteriyel hastalıklardan birisi olarak değerlendirilir. Hastalık, yapraklarda asimetrik olarak başlayan sararmalara yol açar. Bitkinin olgun olmayan meyveleri olduğu durumlarda bitki yanmış bir görünüm alırken meyveleri düşmeye başlar. Yaprak saplarına doğru gövdede lekeler oluşur. Sonrasında, gövdenin geri kalanında solgunluk ve beyazımsı sarı bir renkten koyu kahverengiye doğru renk değişiklikleri görülür. Gövde ve yapraklarda kanser görünümlü leke ve kabartıların oluşması da nadir bir durum değildir. Olgun meyvelerde ortası kahverengi, çevresi beyaz haleli yuvarlak lekeler oluşur.

Bakterinin yaprak ve meyvede açtığı yaralar
Bakterinin yaprak ve meyvede açtığı yaralar


Bakteriyel Leke
Bakteriyel Leke iki tür bakteri türünden kaynaklanabilir: Xanthomonas axonopodis ve X. vesicatoria. Bu bakteriyel hastalıklar meyvede lekelere yol açarak nahoş bir görünüme sebep olduğu için domateslere önemli miktarda zarar verir. Meyvenin hangi gelişim evresinde olduğuna bağlı olarak bu yaralar farklı özellikler gösterebilir. Hastalıklı meyve olgun değilse leke halelerle çevrili odunsu kabuk görünümünde olur. Öte yandan olgun meyvede oluşan leke ise odunsu olmasına rağmen etrafında hale bulundurmaz. Bu hastalığa yol açan bakteri gerek rüzgâr gerek yağmur tanecikleri yoluyla bulaşabilir.

Bakteriyel Benek

Bakteriyel Benek hastalığının kaynağı Pseudomonas syringae bakterisidir. Bu bakteri bitkinin yapraklarına saldırarak rengi koyu yeşilden kahverengiye dönük, etrafı sarı bir çizgiyle çevrili beneklere yol açar. Hastalıktan en çok etkilenen bölgeler yaprakların uçları ve kenarlarıdır. Hastalığın yeterince yayıldığı durumlarda yaprak sararıp bir süre sonra dökülerek meyveleri güneş ışığına maruz bırakır. Ayrıca meyvelerde de kahverengi ve etrafı koyu yeşil bir haleyle çevrili yuvarlak lekeler oluşur. Bu lekeler zaman içinde kabuklanır ancak meyveleri doğrudan etkileyen diğer birtakım hastalıklardan farklı olarak meyvenin epidermini etkilemez. Bununla birlikte meyvede çirkin bir görünüme yol açarak piyasada satılma şansını ciddi oranda düşürür. Bu bakteri hava, yağmur taneleri, kıyafetler, aletler ve tarlada çalışmakta olan kişilerin elle teması yoluyla bulaşabilir.

Öz Çürüklük veya Gövde Nekrozu Hastalığı

Öz çürüklük hastalığına yol açan etmenler Pseudomonas corrugata, P. mediterranea ve P. viridiflava bakterileridir. Bu hastalığın açtığı yaralar ilk olarak gövdede zaman içinde çatlamaya başlayan koyu lekeler halinde ortaya çıkar. Gövde yarılıp içine bakıldığı takdirde iç kısmın normale kıyasla oldukça solgun bir renk aldığı ve içi boş çukurlar oluştuğu görülebilir. Domates bitkisinin yaprakları sararıp solmaya başlar ve sonuç olarak dökülür. Domates bitkisi bu hastalığa yeni adventif kökler oluşturarak yanıt verir. Hastalık sulama suyuyla olabileceği gibi tarlada çalışmakta olan kişilerin elle teması yoluyla bulaşabilir.

Uzunlamasına kesilen gövdenin oyuk iç kısmı görülebilir
Uzunlamasına kesilen gövdenin oyuk iç kısmı görülebilir


Bakteriyel Solgunluk
Ralstonia solanacearum bakterisi Bakteriyel Solgunluk adıyla bilinen hastalığa yol açar. Bu hastalık, birçok üründe yol açtığı devasa kayıplar nedeniyle dünyanın en önemli patojenik bitki bakterisi olarak değerlendirilir. Hastalık kendini o ana kadar sağlıklı bir görünüme sahip olan domates bitkisinde aniden ortaya çıkan solgunlukla gösterir. Hastalığa yol açan bakteri bitki dokusunu enfekte etse de bitkide ciddi oranda çoğalana kadar gözle görülen bir etki yaratmaz. Bakteri ancak bitkinin damar dokusunda önemli miktarda çoğaldıktan sonra bitkinin dış yüzeyinde koyu renkli yaralara benzeyen lekeler gözlemlenir. Gövdenin bir kısmı yarılıp içine bakıldığında bitki özünde renk değişimi görülür. Hastalık yayılmak üzere bitkideki her türlü yaradan faydalanacağı için sulama suyuyla veya işçilerle temas yoluyla bulaşabilir.

Domates solgunluğu ve gövde içinde renk koyulaşması
Domates solgunluğu ve gövde içinde renk koyulaşması


Bakteriyel Gövde ve Meyve Çürüklüğü
Bakteriyel gövde ve meyve çürüklüğüne Pectobacterium carotovorum adlı bakteri yol açar. Bu hastalığın gözle görülebilir belirtileri gövdede ortaya çıkan koyu yeşil renkli ve hafif yapışkan kıvamdaki lekelerdir. Leke meyve köküne yakın bir noktada oluştuysa, tüm meyve hastalığa yakalanır. Bu hastalık aniden ortaya çıkan solgunluğa ve hatta bitkinin ölümüne yol açabilir. Böceklerin veya işçilerin açtığı yaralar meyveleri enfekte ederek renk koyulaşmasına ve doku yumuşaklığına neden olabilir. Sonuç olarak meyve yapışkan bir kütleye dönüşerek yere düşecektir.

Hastalığın meyve üzerindeki etkisi
Hastalığın meyve üzerindeki etkisi


Uygun bir terbiye sisteminin avantajları
Görülebileceği üzere, domates bitkisinin bu bakteriyel hastalıklara yakalanma nedeni genel olarak hastalığın kaynağı olan bakterinin bitki gözenekleri veya yüzeyinde hâlihazırda mevcut olan yaralar yoluyla bitkinin içine girmesinden kaynaklanır. Bu yaralar günlük görevlerini yerine getirmek üzere ürünlerle ilgilenen işçiler tarafından açılabileceği gibi bitkilerinizin üzerinde beslenen böceklerden de kaynaklanabilir. HORTOMALLAS®’ın sunduğu gibi bir terbiye sistemi kullandığınızda, ürünlerinize yayılmaları için uygun bir gelişme alanı sunarsınız. Tarlanıza uygun bir drenaj sistemi kurarsanız, bu iki sistemin bir arada kullanımı ürünlerinizin optimum nem yoğunluğuna sahip olacağı anlamına gelir. Ürünlerinizin uzun süre aşırı neme maruz kalmasını önleyerek hastalık oluşumunu tetikleyen başlıca etmenlerden birinin önüne geçmiş olursunuz. Domateslerinizi yetiştirmek için HORTOMALLAS® tarımsal ürün destek ağı kullanarak ürünlerinizin bakteriyel hastalıklarla enfekte olma olasılığını en aza indirgersiniz.

Domates bakterilerine karşı kimyasal tarım uygulamaları
Domatesleri etkileyen hastalıkları tedavi etmede bir dizi kimyasal kullanılabilir. Örneğin: Acibenzolar-S-methyl, Bacillus subtilis toprak inokülasyonu, Streptomycin, Copper(II) hydroxide, Kasugamycin, Mancozeb+copper, Dicopper chloride trihydroxide, Dicopper chloride trihydroxide 39% + Mancozeb 30%, Copper(I) Oxide, ve Dicopper chloride trihydroxide + Kasugamycin. Dezenfektasyon işleminin en verimli şekilde uygulanmasını sağlamak için bu ürünlerin toplam bakteri nüfusunu azaltmak üzere bakır içerecek şekilde bir arada uygulanması tavsiye edilir. Ayrıca kimyasal tarım ürünlerinin büyük çoğunluğunun önleyici nitelikte olduğunu ve bitkilere bulaşmış hastalıklar karşısında çok iyi sonuçlar veremeyebileceğini unutmayın.
https://www.hortomallas.com/tr/domat...-hastaliklari/

Hakantico Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön