View Single Post
Eski 04-10-2007, 00:34   #127
uyar11
Ağaç Dostu
 
uyar11's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İlkin Mesajı Göster
Çaprazlama ne demek? Cımbız ve sulu boya fırçası ne işe yarıyor? Hiçbirşey bilmiyorum ama
Sevgili Ilkin,
Caprazlama; ayni aileye ait iki ayri bitkiyi suni olarak dollemeye denir. Normalde bitkiler bu isi, cesitlerine gore, bazen kendi kendilerine, bazende yardimci etkenlerle, mesela; yagmur, ruzgar, bocekler, arilar, kuslar hatta yarasalar bile bu is icin gorevlendirilmis vasitalar.
Ornegin; sendeki stapeliya cicek actiginda balkonda cok sinek cektiginden sikayetci olmustun, o yuzden iceriye almistin. O guzelim cicek de kendini dolleyebilmesi icin sinege ihtiyaci var, sinegi kendine cekebilmesi icin de les kokusuna benzer bir koku yayiyor.
Ilginc bir ornek de Orkideler. Arilar icin ozel bir sivi salgilayan orkideler, ariyi kendisine ceker. Siviya ulasmak icin orkidenin icine giren arinin sirtina, orkide tarafindan cok hizli bir sekilde polen kesecigi yapistirilir. Ari kendisine sunulan siviyi bitirdikten sonra baska bir orkidenin davetine gider ve oraya ugradiginda da sirtinda yapisik olan polen kesesi, disi organ tarafindan tutulur ve boylece dollenme gerceklesirken ari da karsiliksiz birakilmamistir.
Bitki bilimciler bunun farkina vardiginda, bu isi kendileri ustlenmis ve bu yontemle erkek ve disinin ozelliklerini ayri ayri tasiyabilen yeni melezler elde etmislerdir.Defalarca yapilabilinen bu yontemle tohum islahi da mumkun hale gelmis ve F1, F2 diye adlandirilan melezler elde edilmis. Bazen cok beyendigimiz bir cicegin tohumunu ektigimizde, bekledigimiz sonucu goremeyiz. Bu ozelliklerinden dolayi F1 melezlerine cok daha fazla ucret odemek zorunda kaliriz.
Yani kisacasi; iki ayni aileye ait fakat iki farkli ozellik tasiyan birkilerde, suluboya fircasi **** cimbiz gibi aletler kullanarak erkek hucrelerini tasiyan polenleri, disi organ uzerine yerlestirmeye ve bu yontemle gerceklesen suni dollenmeye, Caprazlama denir.
Umarim biraz da olsun sade bir dille aciklayabilmisimdir.
Saygilar.

uyar11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön