View Single Post
Eski 08-06-2020, 17:47   #333
Mesut Temiz
Moderatör
 
Mesut Temiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 1,123
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi betuloruc Mesajı Göster
Merhaba

Bir suredir monstera yetistirmeye calisiyorum, iki buyuk yapragi bana geldikten sonra acildi.

1) Buyuk yapraklarin altinda yana dogru ince dal gibi birsey cikti ne oldugunu bilmiyorum, bilen biri aciklayabilirse sevinirim

2) Birde buyuk yapraklar disinda kucuklerin bazilari biraz kotu durumda kuruyan yerleri var bana geldiginde boyleydi, bu halde birakmam mi lazim keseyim mi?

3) Biraz sekilsiz buyuyor, ortada hic birsey yok yana dogru kaydi gitti cicek, cekilebilecek gibi de durmuyor nasi duzeltebilirim?

4) Toprakta kucuk sinekler var tarcin dokmeyi denedim ise yaramadi. Baska ne onerirsiniz?

Kendini toparlasin diye balkona aldim aksam gunesi aliyor, Izmir'de yasiyoruz. Umarim dogru karardir. Yardimci olursaniz sevinirim.
Merhabalar,
Sorularınızı sırayla yanıtlamaya çalışayım:

1) O uzantılar hava kökleridir ve bitkinin doğal organları ve güzelliklerinin bir parçasıdırlar... Toprağa kadar uzar ve toprağa girerek bitkiyi destekler ve topraktan besin alırlar..

2) Taşınma ve yer değişimi doğal olarak bitkiyi hırpalar.. Yaprakları aynı şekilde bırakmanızı öneririm... Bu bitki hava cereyanını, rüzgârı sevmez... Rüzgârdan ve güçlü güneş ışığından korunaklı bir yerde bulundurulması ve yerinin oynatılmaması önemli... Güneş ışığı almadığı saatlerde hiç olmazsa birkaç günde bir fısfısla yapğraklara, gövdeye ve hava köklerine su püskürtmeniz çok iyi gelir, yapraklar da daha sağlıklı ve canlı olur... Yeterince çok yaprak geliştiğinde, eski hırpalanmış bu yaprakları yaprak saplarının dibine doğru bir yerden keserek çıkarabilirsiniz, ama bitkiyi sarsmamak için şimdilik kalmaları iyi olur..

3) Devetabanı bir sarmaşıktır, yani uzadıkça ya bir sırıkla desteklemeniz ya da tavandan sarkıttığınız iple yönlendirmeniz gerekir...

4) Küçük sinekler topraktaki tam çözünmemiş organik maddelerden dolayı geliyorlar... Bitkiye herhangi bir zararları yok... Ben kendi adıma ilişmiyorum... Zaten organik maddeler parçalandığında sinekler kayboluyor... Ama bu durum sizi çok rahatsız ediyorsa, zirai ilaçlar satan bir dükkandan böcek öldürücü kimyasal ilaçlardan alıp kullanmanız mümkün tabii..

Bol şans dilerim...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön