View Single Post
Eski 06-06-2020, 08:44   #23
rumble
Ağaçsever
 
rumble's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-10-2019
Şehir: İzmir
Mesajlar: 47
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Ceviz ağacı dikmeden evvel sıkı bir araştırma yapın. Ceviz altında oturmak iyi değildir ayrıca hiç bir bitki de olmaz onun altında.
Dört ağaç hakkınız varsa çok araştırma yapmanız gerekir. Dikilecek ağaç çok büyümeyen yani biraz güdük ama uzun ömürlü ağaç olmalı.
Yörenizin meşhur ekşi karadutu bulunmaz özellikleri olan kıymetli bir ağaç ama zamanla aşırı büyüyecektir ve dökülen dutların çöpü sebebiyle pişman olabilirsiniz. Mevcut inciri takip edin cinsi iyiyse ellemezsiniz, değilse oranın yerli dağ incirleri vardır onlardan birinden aşılatırsınız.
Bir adet zeytin yakışacaktır bahçeye evladiyelik ağaç ve de görüntüsü yeşilliği yeter. Yaylada limon olmuyor boşa yıllarınız yok olur. 2008 yılında diktiğim limon korunaklı yerde olmasına rağmen ilk defa bu kış kurumadı. Ölmüyor ama kışın kuruyor baharda patlıyor.
Hünnabı araştırın. Ekim ayı gelince meyvesini toplamaya yetemiyor insan o kadar yöremize ve yayla yere uyumlu. Bunun yanında mutlak surette bir bahçede olması şart ağaç, deve dişi taneleri olan nar ağacıdır. Bende böyle bir ağaç var çok sayıda çelik daldırdım bu kış suya, bir kaçı kök yapacaktır mutlaka çeliklerin, yerini ayırın siz, şubat gibi nasipse alırsınız benden.

Doğramaları ahşap yapmamakla doğru karar verdiğinizi gün geçtikçe anlayacaksınız. Yayla evlerinde ahşap ne kadar az olursa derdi de o kadar az oluyor evin.

Son önerim, taş ev hele yaylada eşsiz bir güzelliktir ama bulunduğumuz coğrafyada haşerat derdi vardır bu sebepten en mühim işlerden bir tanesi tüm taş duvar aralıklarını derz ile doldurarak boşlukları yok etmektir. Yuvalanmalarına izin vermemelisiniz.

Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum evinizin, sağlıkla mutlulukla yaşayınız.
Teşekkür ediyorum önerileriniz için,ceviz eve uzak köşe bir bölümde diğer ağaçlarla 1,5 metre aralık olacak şekilde dikmek istiyoruz,bulunduğu yerde başka bir bitki olmayacak,sülfür gazı yaydığını okumuştum buda bir nevi sersemlik yaratıyor sanırım

4 ağacı eğimli duvar çitinin bulunduğu bölgeye 1,5-2 şer metr aralıkla dikeceğiz,eve ve ön bahçeye en uzak bölüme ceviz, 2 metre yukarısına halihazırda elimizdeki yenidünya, ondan 1,5 metre sonra sökemediğimiz incir(dediğiniz gibi aşılatacağız) sonra incir üstü karar veremediğimiz bir ağaç olacak ancak bu bölgedeki ağaç sizinde belirttiğiniz gibi bodur bir ağaç olacak,tüm bu ağaçlar bir nevi eğimli duvar sınırında evden yaklaşık 20 metre civarı uzakta bulunmakta,umarım bu uzaklık yeterlidir ceviz anlamında,

Dut hemen bize komşu kullanılmayan arsada mevcut,ama gerçekten güzelliği ayrı çöpü ayrı,limon sizin dediğiniz gibi yetişmiyor,rakımdan dolayı turunçgiller hiçbiri yetişmiyor ancak ön bahçede komşumuz denemiş ve tutmuş,o bahçe biraz basık ve önü zeytinlerle kapalı bize göre korunaklı o nedenle tuttuğunu düşünüyorum,ama bizde tutacağını sanmıyorum,eşim ısrar ettiği için deneyeceğiz ön bahçede korunaklı bir yerde,keza zeytin yine evin ön kısmında terastan manzarayı kapatmayacak bir yerde olacak.

Evi almak için ilk gittiğimizde girişte bir genç nar mevcuttu,

https://imgyukle.com/i/rpOwT6

fakat uyarmamıza rağmen ustalar bunu nasıl becerdilerse tadilat aşamasında ara ara giderken bir gün bir daha göremedik o ağacı sinirlendik.Muhtemelen çatıdan çıkan odunları aşağı at babam at dikkat etmeden kırdılar sorduk gitti o dediler,çok önemsiz bir konuymuş gibi davrandılar hala içimiz bu konuda sızlıyor.

Bahçe temizliği ve çıkan odunların kesilmesi aşamasında umarım ki kökü duruyordur,bir şekilde ulaşırız.Ama sizden de seve seve alırım çok teşekkür ediyorum

Son olarak haşereye karşı dediğiniz gibi taş duvar aralıklarını doldurmamız gerekiyor,bahçe temizliğinden sonra aralıkların doldurulması,sonra Portakal Rengi nikli kullanıcının önerdiği Pinosan ile ahşapların korunması sonra kaba kireç ile boyama vb aşama aşama gideceğiz..köy evinde iş biter mi ?

Esenlikler diliyorum.

rumble Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön