View Single Post
Eski 04-06-2020, 17:06   #22
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Ceviz ağacı dikmeden evvel sıkı bir araştırma yapın. Ceviz altında oturmak iyi değildir ayrıca hiç bir bitki de olmaz onun altında.
Dört ağaç hakkınız varsa çok araştırma yapmanız gerekir. Dikilecek ağaç çok büyümeyen yani biraz güdük ama uzun ömürlü ağaç olmalı.
Yörenizin meşhur ekşi karadutu bulunmaz özellikleri olan kıymetli bir ağaç ama zamanla aşırı büyüyecektir ve dökülen dutların çöpü sebebiyle pişman olabilirsiniz. Mevcut inciri takip edin cinsi iyiyse ellemezsiniz, değilse oranın yerli dağ incirleri vardır onlardan birinden aşılatırsınız.
Bir adet zeytin yakışacaktır bahçeye evladiyelik ağaç ve de görüntüsü yeşilliği yeter. Yaylada limon olmuyor boşa yıllarınız yok olur. 2008 yılında diktiğim limon korunaklı yerde olmasına rağmen ilk defa bu kış kurumadı. Ölmüyor ama kışın kuruyor baharda patlıyor.
Hünnabı araştırın. Ekim ayı gelince meyvesini toplamaya yetemiyor insan o kadar yöremize ve yayla yere uyumlu. Bunun yanında mutlak surette bir bahçede olması şart ağaç, deve dişi taneleri olan nar ağacıdır. Bende böyle bir ağaç var çok sayıda çelik daldırdım bu kış suya, bir kaçı kök yapacaktır mutlaka çeliklerin, yerini ayırın siz, şubat gibi nasipse alırsınız benden.

Doğramaları ahşap yapmamakla doğru karar verdiğinizi gün geçtikçe anlayacaksınız. Yayla evlerinde ahşap ne kadar az olursa derdi de o kadar az oluyor evin.

Son önerim, taş ev hele yaylada eşsiz bir güzelliktir ama bulunduğumuz coğrafyada haşerat derdi vardır bu sebepten en mühim işlerden bir tanesi tüm taş duvar aralıklarını derz ile doldurarak boşlukları yok etmektir. Yuvalanmalarına izin vermemelisiniz.

Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum evinizin, sağlıkla mutlulukla yaşayınız.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön