View Single Post
Eski 25-05-2020, 17:54   #164
nk_tarim
Ağaç Dostu
 
nk_tarim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-06-2016
Şehir: Rusya Federasyonu - Vatsap +79182212774
Mesajlar: 219
Domates fideleri;

- Örtü altı toprakta yetiştirmek üzere 500 ad Sakata marka pembe domates tohumundan fide çalışması yaptık

- Tohumlar Thiram (fungusit-mantari hastalık ilacı) kaplamalı.

- Fotoda görülen fideler 7 günlük. 7 günde bu hale geldiler. Çimlendirme ortam 70/30 Torf/perlit karışımı. Fotodaki viyol aynı gün ekildi. Görüldüğü gibi yarısı net şekilde çimlendi yarısında hiç hareket yok. Bu doğal bir durum değil. Doğal olaylar bu şekilde keskin çizgiler oluşturmaz Burada problem ekim yapılış şekli. Ekimi yaparken 2 kişi çalıştık. Viyolün bir tarafından bir kişi, diğer tarafından diğer kişi ekime başladı. Sonuç bu şekilde oldu

- Peki neden? Çimlenme olmayan viyolleri açıp kontrol ettiğimizde tohumların çok derinde (2-3 cm) ve derin olmayanların da çok sıkı bir ortamda olduğunu gördük. Yani önce torf-perlit karışımı ile viyolleri doldurup her viyole küçük bir kaçık ile tohum yeri açtık. Daha sonra bu deliklere tohumlar koyulup üzeri kapatıldı ve bir miktar "BASTIRILDI". İşte bu bastırma derecesi iki kişi için farklı olduğundan viyolün yarısı net çimlenirken yarısı hareketsiz kaldı. Tohumlar her ne kadar toprak altında çimlense de çimlenme için nem, sıcaklık ile birlikte oksijene de ihtiyaç duyuyor ve çimlenme sırasında oluşan iç kimyasal tepkimelerde karbondioksit de açığa çıkıyor. Velhasıl hava döngüsü olacak, hava boşluğu içere bir ortama ihtiyacı var. Fazla bastırılan ve derinde olan kısımda tohumlar nefes alamıyor ve çimlenme sağlanamıyor.

- Yani viyolleri fazla bastırmadan, hafifçe üstünü örtmek gerekiyor. tohum 1 cm kadar altta kalsa yeterli.

- Tüm çimlenmeyen viyollerde tohumlar ayrılıp yeniden düzgün şekilde ekildi. Neyseki tohumlar mavi kaplamalı yoksa asla bulunamazdı

Name:  IMG_20200525_144510.jpg
Views: 1137
Size:  60.1 KB

Name:  IMG_20200516_184713.jpg
Views: 1127
Size:  35.1 KB

nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön