Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 24-05-2020, 20:52   #1413
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Bu yıl için 'fideleri haziran başında dikelim' planımız, önceki hafta ağustos ayına ulaşan sıcaklık değerleri, beklediğimizden hızlı büyüyen domateslerimiz sebebiyle sekteye uğramıştı ve ayın 12 sinde domatesleri 19 unda da biberleri dikmek zorunda kaldık.

Neyse domateslerin rahatı gayet iyiydi ancak evdeki hesap çarşıya doğanın hesabı ise hiç bir yere uymuyor maalesef.

Dün ve önceki gün çok şiddetli esen rüzgar ve serin hava sonrası domates fidelerini % 10 u belinden kırılmış olarak gördük, bir o kadarının da beli kırılmış ama tam kopmamış, onları toprağın altına gömdüm, zamanla oradan köklenip kaldığı yerden devam edebilir. Bunları iki tanesinin öğleye doğru su koyverdiğini görünce koltuk budamasında yaptığım gibi üstünü budayarak bardaklara diktim, biri yaşayacak gibi. Eksik yerleri koltuk budamasında kapatmayı düşünüyorum, tabi bundan sonra sorun olmazsa.

Name:  domates.jpg
Views: 869
Size:  70.4 KB

Biberlerin bir kısmında da resimlerde de gördüğünüz şekilde; uç kısımlarda garip kurumalar olmuş, sanki rüzgar yakmış, kimi yerler dip kısımlarda görülen 'çökerten' mantar hastalığı gibi incelmiş, sanırım bunlar toparlamaz. En az % 15 hasar da biberlerde olacak gibi, belki daha fazla, dediğim gibi sebebini anlamadım kesinlikle. Fikri olan varsa...

Name:  biber.jpg
Views: 883
Size:  31.1 KB

Name:  biber 1.jpg
Views: 867
Size:  66.1 KB

Sezon sonunda geçirgen yapıda bez görünümlü naylon malç-toprak üstü örtüsü almıştım biraz. Sıra aralarını sonradan çapa makinesiyle çapalayabilmek ve biraz daha az ürün ekip-dikerek işi azaltmak için 105-110 cm. yapmıştım. Ancak biberlerin arasını 60 cm. yaptım, buraya makine giremez. Ben de bu örtüyü burada denemeye karar verdim ve deneme amaçlı bir sırayı yaptım. Önümüzdeki günlerde örtü uçmaz, kaçmaz, bozulmaz ise kalan sıraları da aynı şekilde yapmayı düşünüyorum.

Name:  biber 24.05.2020.jpg
Views: 872
Size:  58.3 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön