View Single Post
Eski 21-05-2020, 14:56   #19
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
etli biber dolması

Güler hanımın dolmalarına benzeyemese de acemi işi olan tarif belki bir kaç kişiye yararlı olur.

Bir buçuk bardak pirinç çeşmede yıkanır süzdürülür suyu, geniş bir kaba konulur. Üzerine bir avuç kadar kıyma eklenir. Rendelenmiş bir kaç domates (ufak ufak doğranmış da olabilir) ile gene küçük küçük doğranmış bir büyük soğan ilave edilir üzerlerine yarım yemek kaşığı salça bir kaşık kadar z.yağ eklenir uygun miktarda nane-maydanoz tuz karabiber ilave edilerek karışım iyice yoğrulur. Malzemeler hakkı ile karışmalıdır buna yemek dilinde özleşinceye kadar yoğurma diyorlar. İç malzememiz hazır oldu ( arzu eden kabın üstünü kapatarak bir kaç saat buzdolabında dinlendirebilir ama çok gerekli de değildir gibi...).
Biberler yıkanır suyu süzülsün diye kenara konur. Daha sonra biberlerin saplarından içeri doğru zorlama ile kapakları ayrılarak kenara alınır.
İç malzeme bir çay kaşığı yardımıyla biberlere sıkı olmayacak şekilde doldurulur ( pirinç pişince şişecek ona yer kalması lazım) kapaklar kapatılır ve büyükçe bir tencereye sıralanırlar ( yaklaşık 20 adet bibere bu malzeme denk geliyor büyük bir tencere de tam uyuyor bu sayıya).
Tencereye bir su bardağı soğuk su ilave edilir yarım bardak kadar da z.yağ...Tencere kuvvetli ateşte fokurdatılır akabinde en kısık ateşte pişmeye bırakılır...
Pişmesini kokudan takip etmek arada da çatal batırmak suretiyle yoklamak lazım, yaklaşık bir buçuk saat sürebilir. Su ilavesi genelde gerekmeyecektir ama olursa diye yazıyorum kaynar su eklenebilir...

Pandemi sebebiyle evde kalınca bir çok yemek öğrenmek mümkün oldu. Nette kıyamet gibi tarif var ama ben bir acemi olarak yapabildiğimi yazarsam daha bir teşvik edici olabilirim belki dedim.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön