View Single Post
Eski 20-05-2020, 21:45   #243
laedri09
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-03-2016
Şehir: erzurum
Mesajlar: 14
Talking

USTALAR
Şimdilik sadece kalıpçı ustası ile muhatap olduk. Bu hususta dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Mutlaka yazılı bir sözleşmeniz olsun. Biz hem tecrübesizlikten hem de ustaya güvenmemizden dolayı şifaen anlaştık. Fakat ücret hesaplamasında tartışma çıktı. Temel henüz atıldığı için anlaşarak anlaşmamızı zapt altına aldık. Tüm kalemleriyle ayrıntılı bir sözleşme yapın. Yoksa çok başınız ağrır. Bir de usta işi alırken yüzünüze gülüyor. Başka işi yoksa iyi fakat iş aldıkça işinizin büyüklüğüne göre göz ardı ediyor. Ben bir kalıpçıyla anlaştım. O amcasına verdi işi amcası da başka bir ustaya pasladı. İşi feshettik.
Ustanız projeye göre işi takip etsin mutlaka. Grobetondan sonra mebran serilmesi gerekiyor Usta söylemedi ben de unuttum. Mütemadi temelli olduğu için beton kalıpları çakıldıktan sonra mebran uygulaması yapmak zorunda kaldık. Hem masraflı hem de bir günümüzü yedi. Para işinde ise zaten daha önce söylendi sakın iş yapılmadan VERMEYİN. Anlaşmanıza göre aşama aşama işl karşılığını verebilirsiniz. Biz temel, zemin ve 1. katı birer tabla olarak anlaştık. (m2X35 tl) Subasman perdeleri tek yüz ölçülecek. Çatıyı da 15 tl'den anlaştık. İş bittikçe parasını parça parça vereceğiz.
İnşaatımda şimdilik grobeton serildi. 5-7 cm arası. Grobetonun yük taşıma gibi bir vasfı yok. Bu yüzden c10-15 kullandık. Bir m3 de c25 döktüm. Tercihen c30 da dökebilirsiniz ama bana göre gereği yok. Aradaki fark sadece yük taşımayla alakalı. Grobeton zeminin düzlenmesini ve hatıl'ın (mütemadi temelde betonun geçtiği hatlar) toprakla ilişkisini kesmesini sağlıyor. Arazide su en az 30 metrede çıktığı için su sorunu da yok.
Hatılların kalıpları çakıldı. Kalıplardan sonra hatlara 10 derece mebran uygulaması yapıldı. Sanırım 3 milime tekabül ediyor. Daha kalitelisini tercih edebilirsiniz fakat benim kanaatime göre zeminde su ile ilgili bir endişeniz yoksa 3 milim yeterli. Yanlara azami dikkat edilmeli.
Demirler örüldü. Yarın için beton siparişi verildi. Allah sonumuzu hayr etsin.

laedri09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön