View Single Post
Eski 18-05-2020, 12:39   #5
feyzalp
Ağaçsever
 
feyzalp's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2020
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 59
Hayallerim veya Projelerim

Bahçemin adı Selvisarayı...
Çevresine bir miktar selvi dikmeyi planlıyorum. Bu sene daha çok meyve ağaçlarına konsantre oldum. altyapı, hazırlıklar, kuyu sondaj belki havuz vs. uğraşacağız.

Prensiplerim:
1- Bu bahçeden atık çıkmayacak.
2- Bahçe doğaya zarar verip tüketmeyecek, üretecek verimi arttıracak.
3- Yapay değil doğal olan tercih edilecek.
4- Emekle, uğraşla kendim yaparak mamur edilecek.
5- Çevremizdeki insanlara, hayvanlara, bitkilere rahatsızlık verecek hiçbir şey yapılmayacak.

Bu genel düşünceler doğrultusunda “sürdürülebilir tarım”, “permakültür” gibi konularla da ilgileniyor ve öğrenmeye çalışıyorum.

Bahçenin enerji ihtiyacı yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacak. Şebekeden elektrik çekmeyi düşünmüyorum. Elektrik enerjisi solar panellerden ve belki rüzgar enerjisi takviyesiyle enerji ihtiyacımızı karşılayacağız. Şimdilik 1 enerji paneli aldım. henü koyacak yer de yok. Bir köşede kurdum. Matkap çalıştırmaya, ahşap testeresine, telefon şarzında filan kullanıyorum. İhtiyaç duydukça genişleteceğim.

Su ihtiyacı için sondaj vuracağız. Yeraltı suyu çok fazla değilmiş jeoloji mühendisinin dediğine göre. Bu sebeple bir de havuz yapmayı düşünüyorum. Üzerini örtü ile kapatacağım büyük bir havuz sanırım kurak mevsimlerde de işimi görecektir.

Sıfır atık anlayışını halihazırda da evimizde uyguluyoruz. Çok fazla ambalajlı ürünlerden uzak duruyoruz. Olan ambalajı da ayrıca biriktirip değerlendiriyoruz veya çöpe atacaksak da kağıt toplayıcıların dikkatini çekecek şekilde kutuda çöp konteynerlerinin yanına koyuyoruz.

Organik atıkları ise bokaşi kovasında biriktirip bahçede kompost başlatacağız. Bizde yenilebilecek hiçbir şey çöpe dökülmez. Sadece kabuklar, yenilmeyen kısımlar organik çöpüne konur. İki aydır bir kova ancak doldurduk. Kova bir süre bodrumda bekleyecek. sonra bahçedeki kompost çukuruna gidecek. O süreci de ayrıca ilgili başlıkta paylaşacağım.

Bahçeye yapacağımız yapılar da çevrenin doğal yapısına zarar vermeyecek doğal görünümlü şeyler olacak. İlk etapta WC-lavabo olarak kullanacağım küçük bir yapı tasarladım. Üstünde de su deposu olacak. Su deposunun üstü çatı ile kapatılacak ve çatıya da güneç panelleri konacak. Böylece hep yapının bütün alanları verimli kullanılacak, fonksiyonel olacak ve görünümü doğal, estetik olacak.

Kendim tasarladım, kendim inşa ediyorum. Şekillendikçe fotoğraf atacağım.

feyzalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön