View Single Post
Eski 12-05-2020, 13:19   #2
ancestral
Ağaçsever
 
ancestral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2019
Şehir: Muğla
Mesajlar: 57
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi l.ozgurel Mesajı Göster

Şimdilik teknik gereksinimler şöyle gibi:
- Tarla vasfı
- 5000 metrekare üzerinde alan (5%ten yararlanabilmek için)
- Kadastral yola minimum 25 metre cephe
- Elektrik şebekesine yakınlık
- Su sondajıyla kolayca su alabilmek
Tarla vasfında bir yer alacaksanız önceden ev izinlerini araştırın. Balıkesir'de uygulanan prosedür ve masraf Çanakkale'de uygulanandan çok farklı. Birisi büyükşehir, diğeri değil. Balıkesir'e karar verirseniz altından kalkamayacağınız boyutta maliyet farkı çıkabilir. Büyükşehir sınırları içerisinde tarlaya ben ev yaptım geçtim deyip 100 metrekare yer yapamazsınız. Belirli tarımsal faaliyetler karşılında belirli metrekarelerde kulübe veyahut bakıcı evi izni alabilirsiniz. 25 metrekareden başlar, 150 metrekareye kadar gider.

Çanakkale nispeten demeyeyim, çok çok daha kolay, halen köy yerleşik alanlarına 1-2 günlük bir koşuşturma sonrası ev yapabiliyorsunuz.

Balıkesir'e giderseniz artık köy diye bir şey olmadığı için sadece tarım il müdürlüğü ile 3-4 ay uğraşırsınız. Sonra mimar, sonra projeler, sonra onaylar, en son belediye. Tüm bunlar sadece izin alabilmek için. Masraflarına değinmiyorum bile.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi l.ozgurel Mesajı Göster
Yumurtalar ayrı sepetlere...
Evin ihtiyacı olan üretimi mümkün olduğu kadar burada yaparak kapalı devre bir sistem oluşturabilmeyi hedefliyoruz. (uzun vadeli) Örneğin mümkün olduğu taktirde güneş enerji sistemini biraz büyük planlayarak şebekeye geri satabilmek... Böylece hem çiftlik içerisindeki ihtiyacı büyük ölçüde gidermiş, arta kalan (az miktar da olsa) enerjiyi paraya çevirmiş olmak mümkün. Hem de iki sistem birbirini ikame edeceğinden kesintisiz bir enerjiye sahip olmak önemli bir arzumuz.
Yine moralinizi bozmak gibi olmasın ama, Türkiye'de biliyorsunuz elektrik dağıtımı özelleşti. Şirketler sizi yatırım yaptığınıza pişman edecek üçkağıtlara başvurmaya başladılar. Günlük tüketimini tamamen kaşrılayıp, üstüne 2kw elektrik satıp eskisinden daha fazla fatura ödeyen kişiler var Muğla'da. Ki siz daha kuzeydesiniz, üretebileceğiniz elektrik belirgin miktarda az olacak.

Tavsiyem boşuna on-grid sistem kurmayın, off-grid akülü sistem kurun. Yetmediği yerde şebekeden beslenin. Çoğu MPPT solar invertör bunu yönetebiliyor.

ancestral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön