View Single Post
Eski 10-05-2020, 14:16   #4
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doğasever 1 Mesajı Göster
... ısıl işlem organik madde ve canlılar üzerinde olumsuz etkileri vardır
Isıl İşlem, bir maddenin belli bir amaçla dışarıdan ısıtılması işlemidir. Örnek demirin ısıtılması, konservelerin ısıtılarak içindeki mikroorganizmaların öldürülmesi, yeni çıkan yönetmeliğe göre, satılmadan önce solucan gübresinin ısıtılıp içindeki mikroorganizmaların öldürülmesi vb. gibi.

Sıcak kompost, sadece bir kompost başlama biçimidir, uygun doğal koşullar bilerek veya tesadüfi olarak sağlandığında önce mezofilik, peşinden termofilik bakterilerce exotermik süreç başlatırlar. Bu bir ısıl işlem değildir. 1-2 hafta devam eden süreç sonunda yerlerini tekrar mezofilik bakterilere ve aktinomisetlere, devamında başka tür bakteri ve mantarlara bırakırlar.

Bir kompost sürecinin, sıcak olarak başlamasının, başlangıçtaki olası patojenlerin, ot tohumlarının vs. elimine edilmesi bakımından avantajı vardır. Devamındaki uzun olgungunlaşma sürecinde kompostta sadece ayrıştırıcı tür bakteri, mantar, eklembacaklı ve toprak solucanları bulunacağından sağlıklı ve faydalı bir kompost elde edilmiş olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön