View Single Post
Eski 04-05-2020, 11:45   #41
ancestral
Ağaçsever
 
ancestral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2019
Şehir: Muğla
Mesajlar: 57
Tekrar merhaba,

Malum koronavirüs, şehirlerarası seyahat engeli vs derken bizim takvimimiz de epey sarktı tabi. Normalde kaba inşaatın bitmiş olması gerekiyordu. Umuyorum bugün yasak en azından özel araç için kalkar, bizde başlarız.

Gelişmeler,

- En son sondaj ve zemin etüdü paylaşmıştım, Bodrum'da bulunan laboratuvardan zemin etüdü sonuçlarımız çıktı ve belediye tarafından temel projeleri onaylandı. Bunu karantinadan önce yaptırabildik allahtan.
- Tüm projeler hazır ve onaylandı, MUSKİ'den su bağlantı projesi çıkınca ruhsat için herhangi bir engelimiz kalmıyor. Dönüşümlü mesai sebebiyle belediye işleri 2 kat daha yavaş yürüyor.

- Geçtiğimiz 2 aylık sürede inşaat için 6 farklı firmadan fiyat aldık. 3'ü Muğla'da, 1'i Antalya'da. 2 taneside Ankara'da.

Toplam 670 metrekare inşaat alanımız var.
150 metrekare konut,
420 metrekare ahır, atölye ve yem deposu,
180 metreküp gübre depolama.

- Belediye istinat duvarı istedi, perde beton diyerek direttiler ama örme taş duvara çevirebildik.
- Belediye ayrıca şantiye şefi istiyor, daimi mühendis olacak ve yüklenici firmanın belirli iş bitirmeleri olacak.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı En az E tipi müteahhitlik belgesine sahip inşaat firması istedi. Evi kendimiz yapmamız sözkonusu değil.
- Çevre ve Şehircilik ve belediye ayrıca anlaşma sağladığımız müteahhitten 3 ayrı taahhüt, şantiye şefinden taahhüt, mimarlık ofisinden ayrı bir taahhüt ve proforma fatura istedi.

Gelelim verilen fiyatlara, hazırsanız memleket ne halde görün istiyorum.

- Ankara'da bir firma, metrekaresine 1100 liradan fiyat verdi, ama yaptıkları şey şu, metrekare maliyeti belki 300 lira olacak ahırı da bu fiyattan hesaplıyorlar. Toplam 740.000 lira fiyat çıkardılar, KDV hariç, şantiye şefliği hariç. Direkt eledik tabi.

- Ankara'daki ikinci firma, projeyi değiştirmeyi teklif etti, değiştirlmiş hali ile 650.000 lira KDV Hariç, şantiye şefliği dahil fiyat verdiler. Açıkçası onay sürecinin bu kadar aksadığı bir ortamda bu fiyatla kabul etmemiz sözkonusu değil. Elendi tabi.

- Muğla'daki ilk firma, sadece konut için 430.000 lira KDV hariç, şantiye şefliği hariç, ahır hariç, gübre çukuru hariç fiyat verdi. Ahır için ayrıca 300.000, gübre çukuru, altyapı ve hafriyat için ayrıca 100.000 lira para istedi. Toplamda şantiye şefliği vesaire dahil 1.000.000 lira istedi, yapım süresi de 9 aymış. Kendilerini selametle uğurladık. Para kolay kazanılıyor sanıyorlar.

-Muğla'da bulduğumuz ikinci firma biraz geçiştirdi işi, 400.000 liraya yaparım dedi, yarısı peşin yarısı iş bitimi. Sonra projeleri götürdük, buna gerek yok, şu fazla, ne yapacaksın bunu diyerek çeşitli kalemleri kafasına göre silmeye başladı. Yukarıda belediye ve bakanlığın isteklerini hatırlatınca ben hallederim abi dedi. Muhtemelen paranın yarısını alıp kaçacaktı. Çayımızı bile içmeden kalktık tabi.

-Muğla'daki son firma gelip yeri gördü, açıkçası yer gören iki firmadan biriydi ve işini en azından başında ciddiye aldığı için umutluydum ama şantiye şefliği kotasının dolu olması, yani üzerinde halihazırda maksimum şantiye bulunması ve yerin uzaklığı sebebiyle ekip ayıramam dedi, fiyat vermekten çekindi ve yapamam kusura bakmayın dedi.

Yukarıdaki tüm firmalar, inşaat süresince ekibin konaklama, yemek maliyetini bize yıktılar. Bu yaklaşık aylık 10 bin lira gibi bir miktar tutuyor. Yani 9 ay diyen arkadaşla anlaşsaydık 90 bin lira sadece konaklama ve yemeğe verecektik.

- Son görüştüğümüz ve anlaştığımız firma Antalya'da. 20 yıla yakın bir faaliyet süresi var. Gelip yeri gördüler. Yemek yedik sahilde, sonra 1-2 firma aradılar beton ve malzeme temini için. Sohbetleri hoş, tavırları gayet ılımlı arkadaşlar. Antalya'da kamuya yaptıkları 2 inşaatı gösterdiler. Ayrıca yaptıkları 2-3 farklı iç dekorasyon işini gösterdiler. En son olarakta tamamladıkları 5 bloktan oluşan bir kooperatif işini gösterdiler. Arada hatırlı bir akrabamız olduğu için sanırım, teklifler içerisindeki en ucuz fiyatı da kendilerinden aldık.

Önce proforma fatura ile noter sözleşmesi yaptık, ruhsat tesliminden itibaren 75 gün iş bitirme verdiler. Sonrasında kendi aramızda malzeme detayı ve proje bilgileri içeren sözleşmemizi yaptık. Müteahhitlik bilgilerini, kendi aramızdaki sözleşmeyi, noter sözleşmesini, firma vergi levhasını, diploma örneklerini mimara teslim ettik.

Müteahhitlik bilgisi sisteme girildikten sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tamamen rastgele bir yapı denetim firması atadı. Bu noktadan sonra artık benim tek yapmam gereken ruhsatı alıp firmaya teslim etmek. Şu anda MUSKİ'yi bekliyoruz, şebeke bağlantısı onayı verikleri anda ruhsat çıkıyor, şantiye elektriği ve suyu alıp inşaata başlayacak durumdayız. Tabi seyahat engeli kalkarsa.

Personel maliyetleri firmaya ait olmak üzere;

- Beton C25,
- Demir B420C.
- Dış duvar 19.5 cm, iç duvar 14cm Izotuğla.
- Marsilya kiremit konut çatısı, 4-6cm sandviç panel ahır çatısı.
- Mutfak tezgahı/dolabı, odalarda gömme dolaplar.
- Isı pompası ve güneş enerjisi hazırlığı için kablo ve borulama.
- Yerden ısıtma/soğutma borulaması fiyata dahil.
- Hediye olarak söve ve alçıpan işleri fiyata yansıtılmadı.

Ayrıca;

- Doğramalar
- Vitrifiye
- Seramik
- Elektrik altyapısı
- Sıhhi tesisat
- Yalıtım ve boya

İçin beraber gidip gezdik, ürün seçildi ve marka marka, model/kalite olarak sözleşmeye yazıldı.

Ödemeler hakediş usulü. Temel atacak para alacak, kaba inşaat bitirecek para alacak. Tesisatı bitirecek para alacak. İnce işi bitirecek para alacak. Çatıyı bitirecek para alacak. İskanı alacağız son ödemesini alacak. Zaten iskan alınamazsa belediye fenni mesul olarak firmayı biliyor.

1 yıla yakın süredir denediğimiz, okuduğumuz, araştırdığımız üzere başka türlü yapılamıyor malesef. Bu yola girdiğimizde zaten hesabımız, kedimiz usta bulup yaptırsak bile anlaştığımız paraya yakındı. Hiçbir zaman kaçak inşaat düşünmedik.

Bizim komşu şöyle yaptı, biz köye böyle yaptık, yap geç bir şey olmaz diyenleri duydukça hayret ediyorum. Burada insanların çıkardıkları maliyetleri vs okuyorum, kaçak yapılan işleri de görüyorum ama dediğim gibi ben riske atamam malesef. İmar barışı bittikten sonra plansız projesiz kaçak inşaat yapmak büyük cesaret. Yiyeceğiniz ceza ile aynı maliyete gelecek, üstüne birde artık yasal hale getirme şansınız yok, direkt yıkım. İdari takip ve tahrip edilen arazinin niteliğine göre hapise kadar gidiyor işin ucu.

Ben diyelimki inşaatı kaçak yaptım. Şu anda tarım arazisini tahrip etmenin cezası metrekaresi 7 lira. Hiçbir şey yapmayın, sadece toprağı 5cm kazıyın, buna bile ceza var. Önce dozer giren kazılan her yeri ölçecekler, buna göre tahrip cezası verilecek. Üstüne kaçak inşaat yapmanın metrekare başına cezası 22 lira. Yani şikayet olduğu/yakalandığım anda yaklaşık 25bin lira cezayı yazacaklar. Sonra valiliğe yazı yazacaklar, valilik eski haline getirilmesi için 3 ay süre verecek. Bu süre sonunda işlem yapılmamışsa 3 katı ceza daha yiyeceğim ve belediyeye yıkım yazısı gidecek. Belediye gelecek yine ceza yazacak, yıkım için tahliye kararı verecek, mühürleyecek. Ayrıca yıkım masrafını da bana ödetecekler. Adı da 60 bine ev yaptım olacak.

Büyük cesaret.

Eklenen Resimler
     
ancestral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön