View Single Post
Eski 28-04-2020, 20:06   #1333
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:

Sıcak kompost tercih ediyorum. Yabancı ot tohumlarını ve zararlı mikroorganizmaları yok etmek için.

1-Öğütülmüş dallardan(şu an elimdekiler kuru) sıcak kompost başlatarak bunlardan kurtulabileceğimi düşünüyorum.

-Bu şekilde yapmak yerine soğuk kompost mu önerirsiniz?

-Sıcak kompostla başlanırsa, oluşan ön kompostu, soğuk sürecin devam etmesi için toprağa karıştırmadan yığın halinde mi kullanmak gerekir? Örneğin malç malzemesi veya sebze adasında yığın olarak kullanmak gibi.

-Bu kompost oldu diyebilmek için, yığının tamamen ayrışmış, homojen bir görüntüde olması mı gerekir. Örneğin benim önceki mesajdaki görüntüden anlaşılıyorsa, yığın hacmini %30-40 kadar kaybetmiş, bir kısmı ayrışmış (çim-sebze-ot-koyun gübresi kısmı), bir kısmıysa ayrışmamış (odun parçaları).
Öğütülmüş kuru dalları kullanarak sıcak kompost başlatmak için C:N oranını 30'a getirecek şekilde azot kaynağı eklemeniz, nem ve oksijen sağlamanız gerekir. Yığın soğuduktan sonra, nem ve oksijen sağlayalarak kompost sürecini devam ettirebilirsiniz. Çuvala doldurup gölge bir yerde de olabilir, yığın halde de kalabilir. Ancak ultaviyoleden korumanız gerekir.

Öğütülmüş ağaç dallarından kompostun neye benzediğini bu başlıkta yazmıştım.


Alıntı:
2-Saman-çim kompostunu deneyeceğim.
-Elimde köyden temin ettiğim ıslanmış ama henüz çürümemiş saman balyaları var. Bunların C:N oranını kaç olarak düşünmek gerekir?
Önceki mesajda verdiğim linkte bazı malzemelerin C:N oranları yazılı

Alıntı:
-C:N hesaplarken, saman,öğütülmüş dallar vb kullanıyorsak, bunların C:N oranları çok yüksek olduğuna göre, C:N oranını düşürmek için C:N oranı düşük materyalden oran olarak daha fazla mı kullanmak gerekiyor?
Örneğin:
1 birim saman balyası 100:1
10 birim çim kırpıntısı 20:1
100+200/11=27

Bu hesaplama şekli doğru mudur? Çim/saman oranı 1/8 civarında mı olmalı? Birkaç kilo da kümesten tavuk gübresi çıkarabilirim.

Google da "compost calculator" araması yaptığımda örneğin https://morningchores.com/compost-calculator/ gibi hesaplama yapan siteler çıkıyor. Sizin önerebileceğiniz bir site var mı?

Yoksa bu kadar detay hesaba girmeyip biraz da göz kararı mı yapmalı
Compost Calculator işe yarar. 1 ölçü saman, 2 ölçü çim kırpıntısı, homojen karıştırılırsa 33:1 c:n yapıyor ki gayet iyi.

Alıntı:
-C:N oranları için şu sitedeki-belgedeki değerler en doğrusudur diyebileceğiniz bir kaynak var mı?
Verilen oranlar genellikle doğru ama malzemelerin durumuna göre önemli sapmalar olabiliyor. Örnek; taze dal 45-50 iken kuru dal 200 gibi

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön