View Single Post
Eski 28-04-2020, 18:36   #51
asline
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-04-2020
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1
selamlar, ricam olacak

selamlar, yazınızı ve gelen cevapları okudum gerçi yaklaşık 2 sene geçmiş ama tecrübe benim için çok önemli. Yaptığınız bu evden tecrübeniz yani, oda duvarları ve ev dış cephe duvar kaç cm oldu, hangi tür taş kullandınız, ısı yalıtımı için başka bir uygulama yaptınız mı, temel çukuru, temele demir ve beton gibi bir uygulama yaptınız mı? çatıyı hangi tür ağaçtan yaptınız, şikayet ettiğiniz ve memnun kaldığınız hangi uygulamalar oldu. Bu sorularıma ayrı ayrı cevap atabilirmisiniz.Şimdiden çok teşekkürler. dilerseniz kaydedilen(at)gmail.com adresime de direkt yazabilirsiniz. Tekrar teşekkürler
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ceoahmet Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba

Tüm yazılanları tabiri caizse soluk soluğa okudum. Paylaşılan tecrübeler çok kıymetli. Evini bitirenler var, yeni başlayanlar var, herkes hayaline kavuşmuştur veya en kısa sürede kavuşur ümit ediyorum.

Ben de doğa ile iç içe olmak arzusundaydım. Eşim izmit'li, Başiskelede Yuvacık barajının üstündeki Aytepe'ye mangal yakmaya gideriz yaz aylarında. Aşağısı cayır cayır yanıyorken Aytepede üşüyüp kapşonlu giydiğimi bilirim. Havası çok temiz, yemyeşil bir yer. Buradan bir yer almam lazım dedim ve araştırmaya koyuldum. Eşimin teyzesi bölgede birçok kişiyi tanıyor. Sağolsun yardımcı oldu ve alternatifler arasından kiraztepe mevkii'nde 1 dönüm arsa aldım eylül 2017'de. Arazi 700mt rakımda yemyeşil bir alan. %25 imarı bulunuyor.



İlk iş olarak arsanın yabani otlarını temizlemek gerekiyordu. Arsanın içinde yıkık eski bir ahşap ev vardı, enkazının toparlanması gerekiyordu. Kayınpederim ve ben tüm arsayı tırpanladık (bunu el tırpanı ile yaptık düşünün), yıkılmış evin tahtalarını tek tek söküp bir kenara istifledik. Ev yıkılmamış ve biz sökmüş olsak çok daha rahat bir şekilde sökümünü yapardık ama yıkılmış bir evin enkazını organize etmek çok yorucuydu.

Arazi eğimli, iki yola cephe. evi koyacağımız bir alan var ama düzeltilmesi gerekiyordu ve eğimli kısımların iş makinesi ile tıraşlanması gerekti. Evi yapacağımızı düşündüğüm alanın tam ortasında ise bir ıhlamur ağacı vardı. Çok üzülerek de olsa ağacı kesmemiz gerekti (yerine yenilerini dikeceğiz inşallah fazlasıyla).

Tırpan ve ev enkazının kaldırılması sonrasında sıra ağaca geldi. İnternetten aldığım ucuz fiyatlı benzinli testere ile yine internetten ağaç kesme videolarından öğrendiğim şekilde ağacı çok güzel bir şekilde kestim, parçalara ayırdım kütükler vs hepsini organize ettim.



Sıra iş makinasının evin yapılacağı alanı düzeltmesi ve tuvalet çukuru kazılması işi geldi.
İş makinesi için yan komşum bilal ustayı tavsiye etti, yamaç kısmı gereğinden fazla traşlanırsa toprak kayması olabilirmiş, bilal usta işinin ehli dediler. birkaç kişi de teyit edince yaklaşık 2 ay bilal ustanın müsait olmasını bekledim mecburen.

Evin yapılacağı alan (Ahşap ev komşunun);


Bilal usta evin yapılacağı alanı düzltti, tıraşlanabilecek eğimli yerleri yine eğimlerine dikkat ederek olabildiğince tıraşladı. Evin yapılacağı alan ortaya çıkmış oldu. Evin yapılacağı yerin alt kısmına tuvalet çukurunu kazdı. Fabrikadan künkler geldi 160cm çap genişliğinde 60cm yüksekliğinde 4 künk geldi veüstünde kapağı. Nakliyeyi, künklerin fabrikadan alınmasını sağolsun bilal usta halletti. Künkler 800TL. Küçük kamyonetler getiremedi künkleri tonaj sınırlaması yüzünden büyük kamyonlar getirdiler; Bulundunduğumuz noktaya 300TL nakliye ücreti ödedim. Ev alanının düzeltilmesi, tuvalet çukurunun kazılması işleri için toplam 5,5 saat çalıştı bilal usta. bilal ustaya da 550 TL ücret ödendi.

Bilal ustanın eline sağlık, çok ilgilendi;



Arsayı ilk aldığımda nasıl bir yaşam alanı oluşturabilirim diye araştırmaya başladım. İnternette araştırma yapınca karşıma en hesaplı konteyner evler çıktı. Konteyner evler maliyet açısından iyiler ancak bulunduğum bölgede belediyeden izin almak gerekli. Subasman da yapılacak. iş böyle olunca bir kere yapalım yaşanılacak bir yer olsun diye ahşap veya betonarme ev düşünmeye başladım. Subasman her halukarda yapılacak, çatı her halukarda yapılacak, belediyeden izin her halukarda alınacak. Dolayısı ile bu saydıklarım sabit maliyetler olarak karşıma çıkıyor. Aradaki tek fark evin cephesinin ahşap mı betonarme mi olacağıydı.

Ahşap evler çok güzel görünmelerine rağmen uzun dönemde çok baş ağrıtıyormuş. 1 kez yağmur güneş yiyince bakım yapılması gerekiyor. Özellikle uzun dönemde zeminden rutubet alıyor ve çok sıkıntı çıkarıyormuş. Bunu bölgedeki ahşap evde yaşayanlar da teyit ettiler. Dolayısı ile betonarmeye kaydım yavaş yavaş.

Bu arada sinop'a seyahat ettim iş dolayısı ile. Orada görüştüğüm kişi aynı zamanda taştan istinat duvarı, site etrafı çevrilmesi gibi işler yapıyormuş. Metrekaresini sordum; Metrekare 150TL taş, çimento, kum, işçilik her şey dahil dedi. Sonra neden ben de taş ev yaptırmıyorum ki dedim Ustasını gerekirse gönderebileceğini, türkiyenin istenen her yerinde taş ev yapabileceğini söyledi. Sonra taş evi araştırmaya başladım

Taş ev ile alakalı çok fazla bilgi yok internette. Allahtan bu forum var ve herkes tecrübelerini paylaşmış. Sevgili Aziz Fayda tüm detayları ile anlatmış yaşadıklarını (kendisine telefonla da ulaştım, çok yardımcı oldu teşekkürü borç bilirim). Araştırmaya girince öğrendim ki metrekaresi 150 TL taş+işçilik+çimento+kum olan fiyat taşı alıp üstüste koyma fiyatı imiş ve sadece taşın bir yüzü düzeltiliyor bu fiyatta; Yani istinat duvarı gibi tek yüzü yapılan duvarlarda geçerliymiş.

150 TL'ye işçilik+malzeme dahil yapılan duvar aşağıdaki duvar anlayacağınız;


Ev olacağı için duvarın her iki tarafında da taş yüzeyinin düzleşmesi gerekiyor, bu sebeple fiyatlar artıyor. Bir de taşın görünümünü de kare veya dikdörtgen haline getirirse usta, fiyat bayaa artıyor.



Devamı gelecek...

asline Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön