View Single Post
Eski 28-04-2020, 11:24   #1332
cetine
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2009
Şehir: Edirne-İstanbul
Mesajlar: 102
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sadece saman ve çim kırpıntıları göreceli olarak hızlı ayrışma özelliğine sahip olduğu için c:n ve nem oranlarını da iyi ayarlarsanız iyi bir uygulama olur. Bir ipucu olarak yığının ortasına bolca delik delinmiş bir PVC boruyu havalandırma bacası olarak yerleştirmenizi tavsiye ederim.

Akılda tutulması gereken başka bir şey, sıcak kompost sadece bir kompost başlatma yöntemi. Yığın soğuduğunda uzun bir kompost sürecinin ilk adımı tamamlanmış oluyor. Bu aşamada ortaya çıkan şey hala bir kompost değil.

Bu yazıdaki kompost diyagramının incelenmesini öneririm.
Sonbaharda bu bölümdeki yazıları, sizin blogunuzdaki yazıları ve diğer kaynaklardan oldukça çok okumama rağmen bilginize başvurmak istiyorum.

Sıcak kompost tercih ediyorum. Yabancı ot tohumlarını ve zararlı mikroorganizmaları yok etmek için.

1-Öğütülmüş dallardan(şu an elimdekiler kuru) sıcak kompost başlatarak bunlardan kurtulabileceğimi düşünüyorum.

-Bu şekilde yapmak yerine soğuk kompost mu önerirsiniz?

-Sıcak kompostla başlanırsa, oluşan ön kompostu, soğuk sürecin devam etmesi için toprağa karıştırmadan yığın halinde mi kullanmak gerekir? Örneğin malç malzemesi veya sebze adasında yığın olarak kullanmak gibi.

-Bu kompost oldu diyebilmek için, yığının tamamen ayrışmış, homojen bir görüntüde olması mı gerekir. Örneğin benim önceki mesajdaki görüntüden anlaşılıyorsa, yığın hacmini %30-40 kadar kaybetmiş, bir kısmı ayrışmış (çim-sebze-ot-koyun gübresi kısmı), bir kısmıysa ayrışmamış (odun parçaları).

2-Saman-çim kompostunu deneyeceğim.
-Elimde köyden temin ettiğim ıslanmış ama henüz çürümemiş saman balyaları var. Bunların C:N oranını kaç olarak düşünmek gerekir?

-C:N hesaplarken, saman,öğütülmüş dallar vb kullanıyorsak, bunların C:N oranları çok yüksek olduğuna göre, C:N oranını düşürmek için C:N oranı düşük materyalden oran olarak daha fazla mı kullanmak gerekiyor?
Örneğin:
1 birim saman balyası 100:1
10 birim çim kırpıntısı 20:1
100+200/11=27

Bu hesaplama şekli doğru mudur? Çim/saman oranı 1/8 civarında mı olmalı? Birkaç kilo da kümesten tavuk gübresi çıkarabilirim.

Google da "compost calculator" araması yaptığımda örneğin https://morningchores.com/compost-calculator/ gibi hesaplama yapan siteler çıkıyor. Sizin önerebileceğiniz bir site var mı?

Yoksa bu kadar detay hesaba girmeyip biraz da göz kararı mı yapmalı

-C:N oranları için şu sitedeki-belgedeki değerler en doğrusudur diyebileceğiniz bir kaynak var mı?


Düzenleyen cetine : 28-04-2020 saat 11:32 Neden: yazım hatası
cetine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön