View Single Post
Eski 26-04-2020, 22:51   #1329
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cetine Mesajı Göster
Kompostun oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Kısaca gördüklerimi yazıyım.
Koyun gübresi, öğütülmüş meşe dalları ve yeşil otlar kullanmıştım.

-Koyun gübresinin çok olması, hava boşluklarını doldurduğu için havalandırmayı oldukça zorlaştırdı. Ara ara havalandırmak için tahta sopa ile delikler açtım.

-Dal öğütücü özeliği gereği çapı yaklaşık 1 cm üzeri dalları keserken eziyor da. Bu sayede odun parçası çatlaklar şeklinde ayrılıyor. Bu şekilde olan parçalar oldukça ayrışırken, ince olduğu için ezilmeyen parçalar aynen duruyor gibiler. Elle kolayca kırılmıyor.
Odun dalları kullanılacaksa öğütme-parçalama kısmı önemli.

-Kompost kabını kolay sökülebilir yapmam iyi olmuş. 1 dk sürmeden söktüm ve yenisini kurmaya başladım.

Eklenti 705893
Eklenti 705894
Bir kompost yığınınında sıcak kompost başlatacaksanız, yığının C:N oranı, nem ve oksijenin dışında, en az onlar kadar önemli başka bir parametre, yığındaki malzememelerin benzer ayrışma özellikleri taşımasıdır.

Yığında çabuk dekompoze olan malzemelerin yanısıra öğütülmüş dal parçaları kullanırsanız başarılı bir kompost olmaz. Zira, dal parçaları lignin içerdiğinden ayrışması çok uzun zaman alır. Bu yüzden karbon kaynağı olarak lignin içermeyen, saman, kepek, kırpılmış kağıt vb. malzemeler kullanmanız gerekir.

Öğütülmüş ağaç dalları, şayet yeni budanmış taze dallar ise sadece onlardan bir yığın yaparak sıcak kompost başlatmak mümkündür. Elbette, sıcak süreç tamamlandıktan sonra 1 yıl kadar da ayrışmanın tamamlanması için soğuk sürece girmesi gerekir.

Karbon, Karbon Hasatı, Organik Madde ve Kompost - Bölüm 4

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön