View Single Post
Eski 19-04-2020, 12:34   #1990
Pumpking
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2019
Şehir: Malatya
Mesajlar: 110
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın Mesajı Göster
ayrıntıları verebilirmisiniz.

PFAF Yarım olgun ağaç çelikleri, bir çerçevede Temmuz / Ağustos [200]. Temmuz ayında ipucu katmanı. Sonbaharda bitki. Erken ilkbaharda veya sonbaharda yaprak dökülmesinden hemen önce bölünme [200].

şeklinde üretim yapabilineceğini söylemiş fakat detay yok.
Şuan kolay olan ve denediğim 3 yöntem var.
1- Filizler açmadan mart ortaları veya nisan başlarında (biraz açmış olsada sorun olmaz sanırım ama en iyisi daha açmadan yapmaktır.) en küçük kurşun kalem kalınlığında (biraz daha kalını idealdir.) 25 - 30 cm lim çelikler kesilir. Daha sonra çeliklerin alt tarafları çapraz kesilerek toprağa girmesi kolaylaştırılır. Çeliğin toprağa gireceği 8-10 cm lik bölümü budama makasıyla hafiften soyularak yaralanır.Bu hormanları devreye sokar ve kök oluşumu hızlanır.Bundan sonra toprağa dikip nemli tutmak gereklidir.

2- Bitki yapraklarını açınca herhangi bir zamanda bir dalın ucu kesilir ve 15- 20 cm lik kısmındaki yapraklar dibinden kesilir.Bu dal bir saksıya (Torf iyi olacaktır.İstenirse bu dalın ucu da yaralanabilir.) gömülür ve nemli tutulur.Bir ay kadar sonra köklenmiş olacaktır.Saksıyla ana bitki arasındaki bağlantı koparılır.Son baharda istene yere dikilebilir .

3 - Birçok ağaç gibi ahududu da kök yaralanması sonucu meydana gelen hormonsal değişiklikten dolayı filiz verir. Ahudududa kökler yüzeye yakındır.Ana bitkinin Çevresi nisan ayında iyice çapalanırsa çapa sırasında zarar gören kök bölgelerinden yeni filizler çıkaçaktır.
Bunlar da sonbaharda kökten ayırıp dkilebilir.
Saygılar..

Pumpking Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön