View Single Post
Eski 15-04-2020, 22:19   #1
depresif
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-06-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 4
Yeşil Zeminli Meyve Bahçesi Olamaz mı?

Meyve ağacı yetiştiren herkes yabani otlardan tamamıyla arındırılmış bir bahçe istiyor. Zeminde çapalanmış-işlenmiş, herbisitlerle ilaçlanmış boz toprak, üzerinde nizami aralıklarla sıralanmış meyve ağaçları.

Profesyonel olarak meyve üreticiliğiyle uğraşanlar birçok sebeple, haklı olarak yukarıda tanımladığım bahçe görüntüsünü elde etmeye çalışıyorlar.

Peki ya hobici meyveciler ne olacak? Zemininde 20 cm'yi aşmayan, bakım-biçme-sulama istemeyen bir yeşillik olan bahçe imkansız bir hayal mi?

Ankara Pursaklar'da 2300 m2 civarında bir hobi bahçem ve bağ evim var. Ev, ev çevresi, sebze bostanı alanını çıkınca geriye kalan 1600-1700 m2 alanda 6x6 metre aralıkla dikilmiş 50 adet kadar 1-2 yaşında muhtelif meyve ağacım (elma, armut, ayva, erik, şeftali, badem, vişne, kiraz, dut, ceviz vs) var.

Bahçe 1100 rakımda, hafif killi ve derin bir toprağa sahip. Komşu bahçelerimde hiç sulanmadan meyve veren ağaçlar var. Yani su tutmayan kumlu bir toprak değil. Su imkanım kısıtlı. Sebzelere ve ağaçlara damlama sulama ile verecek kadar ancak suyum var. Öyle ot-çim sulayacak suyum yok.

Elimde 6,5 beygir gücünde çapa makinem, motorlu ot biçme tırpanım mevcut. Yılda 3-4 kez çapa yaparsam ot kalmıyor. Ancak otsuz, boz toprak görüntüsü de hoşuma gitmiyor.

Çapa yapmasam
*Sirken,
* Sirken'e benzeyen biraz daha küçük ince uzun yapraklı ve mavimsi rengi olan adını bilmediğim bir yabani ot ve
*geniş morumsu yapraklara ve insanın paçasına yapışan zeytin büyüklüğünde dikenli tohumlara sahip olan bir ot

bir metre civarında boylara gelerek bahçeyi basıyor.

Bu kadar çapa yapma neticesinde topraktaki canlılığı (mikrobiyolojik, solucanlar vs) darmadağın ettiğimi düşünüyorum. Benim bahçemden ekonomik anlamı olan bir meyve beklentim yok. Sadece hobi olarak uğraşıyorum.

Soru şu: Ben bu bahçeye sulama istemeyen Sirken benzeri ağaç gibi büyüyen azman otlara göz açtırmayacak, zemini de boz toprak olmaktan kurtaracak çok yıllık bir bitki ekemez miyim? Bu şekilde bir bahçeye bildiğimiz "baş belası ayrık" ekili olsa, sadece ağaç dipleri 2 metre çapında çapa makinesiyle çapalanıp, damlama sulama ile verilen su gübre vs otlara değil ağaçlara kalsa, ağaç dipleri hariç diğer kısımlar hiç çapalanmasa, gerekirse bahar sonu yaz başı otlar yükselince bir iki defa motorlu tırpanla biçilse ne olur?

Bu isteklerimi (su istemesin, düzenli biçme istemesin, bir karıştan daha fazla uzamasın, narin olmasın,Temmuz sıcağında başının çaresine baksın, Ankara'nın kışından sağ çıksın) karşılayacak tek ot sanırım ayrık otu Bu özellikleri taşıyan başka bir örtücü bitki varsa lütfen beni de bilgilendirin.

Google da "bahçeye ayrık otu ekmek" gibi aramalar yaptım ama çıkan sonuçlar "ayrık otundan nasıl kurtulabilirim", "baş belası ayrık", "ayrık otundan kurtulmak için hangi ilaç" ve benzeri şeklinde idi.

Profesyonel anlamda meyvecilik (kayısı) işiyle uğraşan yakınlarım var. Onları arayıp bahçemde ağaçların arasına ayrık ekmeyi düşünüyorum desem benimle muhtemelen dalga geçerler.

Sanırım derdimi anlatabildim. Meyve bahçesine ağaç aralarına ayrık otu ekmek çılgınlık mıdır? Siz değerli forum arkadaşlarımın fikirlerini almak isterim. Saygılar... Murat


Düzenleyen depresif : 15-04-2020 saat 23:13 Neden: eklemeler ve imla
depresif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön