View Single Post
Eski 10-04-2020, 09:25   #51
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kahraman43 Mesajı Göster
Birkaç sorum olacak;
1.Sanırım domatesleri artık viyollere alabilirim. (4 yaprak derken; ilk çıkan yapraklardan sonra tırtıklı 2 yaprak daha cıktı. Sanırım 4 oluyor boylece)
2.Boyları çok uzun gibi geldi bana. 10-15 cm kadar var. Viyole dikerken sapın ne kadarını toprağa gömmeliyim?
3.Viyollerdeki toprağı islattiktan sonra mı çimleri dikmeli yoksa çimleri diktikten sonra mı sulamali?
4.128 gözlü küçük viyollere domatesleri edebilirmiyim?
1. Sanmayın artık. Viyol en kötü çözüm. Işık geçirmeyen plastik-kağıt bardaklar kullanmak bizler için iyi çözüm. İlk çıkan yapraklar kotiledon (çimlenme yaprağı diyorum) yapraklar. Bunlar yaprak sayılmaz. Sayın TCM şaşırmayın diyor. Genel anlamdaki doğruyu belirtiyor. Ancak bitkinizin boyu çok uzun olduğu için, bükülebilir veya kırılabilir. Yani çok yaprağı taşımayabilir. İki gerçek yaprak yere yatay şekilde duruyorsa şaşırtma yapılabilir durumdadır. (Sn Zeki Yağlı ) Bence en azından riskli gördüklerinizi yapın.
2. Kağıt bardaklar daha derindir. Kök bölümü tabandan 2 cm yüksekte olacak şekilde boyun kısmını toprağa gömerek şaşırtın. Alttaki 2 cm kök gelişimi için gerekecek. Buradan alıp toprağa aktardığınız zaman, ilk yaprağa kadar toprağa gömeceksiniz. Yoksa ilk sert rüzgarda toprak seviyesinden narin boynu kopacak. Toprağa diktiğiniz zaman yaprakların arasına gelecek şekilde bir çubukla yaprakları destekleyeceksiniz. (Çomak sokmazsanız yapraklar yelken oluyor ama ana direk zayıf. Kopuyor.)
Başlangıç acemilikleri oluyor. Varsayımlarınız : Fideler sağlıklı olmadı. Asıl kök gelişimi toprakta olacak. O zamana kadar yaşatmak önemli. Destekleyerek giderseniz ürün alırsınız, korkmayın.
3. hafif nemlendirdiğiniz, akıcı toprakla başlayın. BARDAĞA (Viyol değil ) biraz toprak koyduktan sonra 45 derece eğiyorsunuz. Toprak bardağın ağzına doğru yayılıyor. Bu yastığa fideyi yatırıyorsunuz. (Altta 2 cm boşluk kalacak şekilde.) Kök kısmı yaklaşık olarak bardağın ortasına gelecek şekilde toprağı ayarlamalısınız. Bardak eğik iken kök bölümünü kapatacak kadar toprağı ekliyorsunuz. Bundan sonra aşama aşama bardağı düzeltirken toprak eklemeye devam ediyorsunuz. Amaç fidenin dik durmasını sağlamak. Boyun kısmını toprakla besleyerek yapıyorsunuz bunu.
4. Viyolde domates yetiştiremezsiniz.
Plastik tepsiler var. Bardakları tepsiye yerleştirirseniz viyol legosu oluyor. Bardakların altına delik açmayı unutmayın ki fazla sulama durumunda boşaltsın.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön