View Single Post
Eski 22-03-2020, 14:38   #28
ozyoldas
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-11-2019
Şehir: Antalya
Mesajlar: 9
Lemongrass Tohumu ( Limon Otu )
Lemongrass East Indian

Lemongrass Limon otu Yaprakları kendi başına çay yapmak için kullanılabilir veya lezzet eklemek için sıradan çaylara eklenebilir. Sağlam, genellikle kamış gibi sapları ve limon kokulu, dar, uzun sivri, yeşil, bıçak benzeri yaprakları 3ft uzunluğa kadar topak oluşturan çok yıllık bir bitkidir. Tohumdan kolayca üretilebilir bir serada saksılarda yetiştirilebilir ve yaz aylarında açık havada taşınabilir. 1,8 m Boyuna kadar uzayabilir.
Tohum ekimi Ocak sonundan Haziran ortasına dek ekim yapılabilir.
Nasıl çimlendirilir ?
Kaliteli, nemli torf yüzeyine ektiğiniz tohumların üzerine, elenmiş torf ya da kompost gübreden çok ince bir tabaka sererek tohumları örtün. Asla gömmeyin zira ışık çimlenmelerini etkiler. Toprağın nemini kaybetmemesi için şeffaf bir plastikle saksıyı örtmek çok fayda sağlar. 20-25°C de, tohumlar nemli ortamda 21-40 gün arası bir sürede çimlenirler. Filizler elle alınabilir boya geldiklerinde 8 cm çaplı daha geniş saksılara alınarak şaşırtılmaları, gelişimleri açısından şarttır. Son donların geçmesi ile dış mekâna bahar sonu gibi, alıştırarak taşıyın. Her fide arası 30 cm bırakın ve bol güneş gören, nemli, geçirgenliği yüksek, gübrelenmiş ve havalandırılmış bahçe toprağına dikin. Çok yıllık şifalı bir bitkidir. Ilıman bölgelerimizde yıl boyu dış mekânda kalabilir. Şiddetli soğuk gören diğer bölgelerimizde yetiştirebilmek için, yaz sonu bitkiyi; rahatlıkla köklerini de içine alacak bir saksı ayarlayıp, bahçe toprağından kökleri ile birlikte bu saksıya alın. Kışı bol ışık alan ve ortalama 7 °C olan iç mekânda, örneğin kapalı ancak ısıtmasız balkonunuzda, donlardan korumalı olarak geçirsin. Bahar aylarında tekrar gündüzleri dışarıda, geceleri iç mekânda tutmak kaydıyla alıştırarak tekrar dış mekâna, son donlar geçtikten sonra taşıyın ve dikin. Kış aylarında sadece toprağı nemli kalacak şekilde sulama yaparken, yaz aylarında susuz bırakmayın. Bahar aylarından itibaren gelişim dönemine giren bitkinin toprağını organik gübrelerle her sezon zenginleştirin.
Bakımı ve diğer bilgiler Kolay. Düzenli sulama ister. Kışın don gören bölgelerde saksılar korunaklı yere taşınmalıdır. 30 cm çaplı bir saskı yeterlidir. Kışın fazla sulama yapmayınız.
Nerede yetiştirilir ?
Küçük sınırlı yeri olan bahçeler, bol güneş alan teraslar, tarla ekimleri ve saksı üretimi için idealdir.
Daha Detay Bilgi Ve Tohumu İçin Bakınız

ozyoldas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön