View Single Post
Eski 20-03-2020, 21:03   #363
Eomer07
Ağaç Dostu
 
Eomer07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2018
Şehir: Alanya
Mesajlar: 116
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Devrekli Mesajı Göster
Muz artık kazanç sağlamıyor, yenilikler şart, kahve çok kıymetli ve üstelik raf ömrüde uzun bir meyve.
Muz artık kazanç sağlamıyor mu? Öyle büyük bir kazanç sağlamaz, eh işte karnınız doyar.

Örneğin; açık muz için 10 dönümlük (10.000 m²) bir bahçeyi ele alalım. İyi bir sezonda 1 dönümden 5 ton ürün alabilirsiniz. Kötü bir sezonda bu miktar 4 tona düşebilir. Ortalama biz buna 4,5 ton diyelim. Bu yıl için konuşursak 1 kg muz ortalama 5 liradan satıldı.

1 dönüm için kazanç; 4500 x 5 = 22.500 lira

10 dönüm için; 22.500 x 10 = 225.000 lira hadi düz hesap 220.000 olsun.

Bunun masrafı da var tabi. Onlara da 100.000 lira gömelim. Yıllık 120.000 lira, ayda 10.000.

Size göre az olabilir de köy yerinde yetiyor işte yoksa gerçekten uğraşılmaz. Şakası bir yana muz gerçekten altın çağını yaşıyor. Son 5 yılda muz üretimi neredeyse ikiye katlandı. Türkiye'de zincir marketlerinin çoğalması, muz ithal edilen ülkelerdeki verim kaybı yerli muza olan ilgiyi arttırdı. Alanya'da zenginler artık otel yerine muz serası yapıyor. Bırakın köylünün üç beş dönümlük bahçesini. İçinde 40-50 kişinin çalıştığı yüzlerce dönümlük bir fabrika hayal edin. Bu fabrika naylondan yapılmış. Kimisi ot yoluyor, kimisi yaprak buduyor, kimisi meyve kalitesini kontrol ediyor, kimisi sulama, kimisi hasatla meşgul. Yemek zamanı seranın içinde zil çalıyor ve herkes işini bırakıp yemekhaneye gidiyor. Seranın müdürleri var. Türkiye'de yerli muz artık böyle üretiliyor. Parasından değil de böyle bir sistemle rekabet edilemeyeceğinden muz üreticisi bu işi bırakmak istiyor. Tarlada çalışacak işçi bulamıyoruz, herkes serada. Bize muzla benzer kazanç sunacak ama kendi başımıza çevirebileceğimiz alternatifler gerekli.

Alternatif olarak sanırım kahve sunulmuş. Bildiğim kadarıyla kahve yatayda 1,5 m, dikeyde 2 m aralıklarla dikiliyor. Bu dikim tarzında 1 dönümlük düzgün bir araziye 350 - 400 kahve ağacı sığabilir. 400 diyelim.

Cinsine göre değişmekle birlikte yetişkin bir kahve ağacı 5 kg meyve verebilir. 2 veren de var 10 veren de. Ben ortalama bir değer yazdım. Türkiye'de ne kadar verir denemek gerekli tabi. Bunlardan da 1 kg çiğ kahve çekirdeği çıkar. Kavrulup öğütülünce de elinizde 800 gr toz kahve kalır. Neyse 1 dönümden;

400 x 0,8 = 320 kg öğütülmüş kahve elde edilir.

Ben kahvenin kilosunu aktardan 40 liraya alabiliyorum. Ama tanınmış bir markadan alırsanız bu fiyat 100 liraya kadar çıkar. İyi de biz çiğ kahve çekirdeğini kaça satacağız? Üzgünüm ama en iyimser tahminle 30 lira.

400 x 1 x 30 = 12.000 lira bir dönüm için; 120.000 lira 10 dönüm için.

Ne kadar masraf çıkar bilmem ancak en iyimser tahminle hiç masrafsız bile muz kadar kazandırmıyor. Üstelik muz ilk ekimden 1 yıl sonra para kazandırmaya başlarken kahve için yıllarca beklemek gerekli.

Türkiye'de kahve yetiştiriliyor. Eskiden Alanya'da kendi tüketimi için kahve yetiştiren insanlar da vardı. Ama artık kimse uğraşmıyor. Modern olarak deneme amaçlı tarım halen yapılıyor ama kahve tarımından günümüz şartlarında muzun yarısı kadar bir kazanç beklenebilir, belki. Ama bir gün bir girişimci çıkar, yerli kahveyi, Moha kahvesi gibi bir dünya markası yapar. Yerli kahvenin kilosu 30-40 değil 500-1000 lira olur. O zaman başka.

Günümüzde muzun alternatifleri avokado; 7 yıllık bir avokado bahçesi muz bahçesiyle aynı kazancı sağlar. Ama muzun onda biri kadar yorulmazsınız. Artık karma bahçeler var. Muz bahçelerine avokado fidanları dikiliyor ve fidanlar büyüdükçe muzlar seyreltiliyor. Böylece avokado bahçesi verim sağlayana kadar ekonomik kayıp azaltılıyor. 10 yıl sonra açık muz bahçeleri kaybolup yerine avokado bahçeleri gelecek. Muz tarımı ise tamamen örtü altına kayacak.

Mango diğer bir alternatif. Daha yeni başladı, yaygınlaşıyor. 5 yıl önce başlayanlar ciddi gelir elde ettiler ve iyi ki dikmişim diyorlar. Tanesinin 30-40 liraya kadar satıldığı oluyor. Bir ağaç 50 - 200 arası meyve veriyor. Üretimi arttıkça fiyat düşebilir ama iyi kazanç sağlamaya devam edecektir.

Bir de henüz duyulmadı ama liçi var. Bu yıl kilosu kaça satıldı biliyor musunuz? 130 lira! Bir ağaçtan 10 kilo ve üzeri meyve alınıyor. İlerde liçiye de yatırımın artacağını düşünüyorum. Fiyat böyle abartı rakamlardan aşağıya inecek ama ciddi gelir sağlamaya devam edecek.

Daha longanı, çerimoyası, makadamyası, pasiflorası var keşfedilmeyi bekleyen. Yurdumuzun büyük potansiyeli var.

O yüzden ben de isterim Türk kahvesi Türkiye'de yetişsin ama işte insan emeğinin karşılığını almak istiyor.

Eomer07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön