View Single Post
Eski 19-03-2020, 13:43   #131
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,122
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi EcemGmbsgl Mesajı Göster
Merhaba, orkidemin bana geldiğinde 2 dalı vardı ve talihsizliklerden dolayı, 2 dalı da uygun şartlara kesmeme rağmen köklerinden kurudu. Daha sonra tek dal olarak büyüyerek çiçeklendi. Geçtiğimiz sonbahar çiçeklerini döktü ve kendi bir yere kadar sararıp tekrar oradan çiçeklendi. Genel durum olarak sağlıklı olduğunu düşünüyordum ama sulama yapacağım zaman incelediğimde mevcut çiçekli dalından tekrar tomurcuk verdiğini gördüm. Dalın hizasında bulunan diğer yaprak arasından da sanırım yeni bir dal daha veriyor. Alt iki yaprağında hafif renk solması ve damarlaşma var. İlk orkidem olduğu için mantar hastalığımı ya da kendisi çok fazla yorulduğu için son 2 yaprağını gözden mi çıkardı bilmiyorum. Gözle görülen kökleri sağlam ve yeşil.
Bir kaba yarısına kadar su koyarak sulama yapıyorum(5 dk). 1,5 hafta bazen de 2 haftayı bulabiliyor ama kök durumunu kontrol edip suluyorum genelde. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum.
Birincisi, dalı tamamen kesip çıkartabilirsiniz. Bitki çiçekleneceği zaman yeni dal oluşturur. Bitkinin çiçeklenmesi için 16-19°C aralığında 1-1,5 ay tutulması gerekiyor. Aksi durumda çiçeklenmiyor.
İkincisi, sulama aralığınız uzun. Damarlaşma dediğiniz şey bitkinin susuz kalmış olması durumu. Kışın 5-7 günde bir, yazın 2-3 günde bir sulayın. Ayda bir defa gübreleyin. Her gübreleme işlemi öncesinde saksıdan 2-3litre su geçirere saksı harcında bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya uygulayın.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön