View Single Post
Eski 19-03-2020, 08:55   #6
zafertopcu
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-03-2020
Şehir: Edirne
Mesajlar: 24
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Aslında benim düşüncem bu işte amatörüm ortadan bir hat çekerek sulamak amacındaydım. Ortaya bir vana koyarak gerektiğinde alt sıralara giden suyu gerektiğinde kapatarak **** 63lük boruyu alt sıralarda 50'lik boruya düşürerek dengeyi sağlayabilir miyim diye düşünmüştüm. Sanırım katif damlatıcı diye bir ürün var ayrıca bunu kullanmayı düşünüyordum eğimli arazilerde tavsiye edildiğini okudum .




Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Bu şekliyle size yardımcı olmak kolay değil. Yapılması gerekenleri sıralamaya çalışacağım.
Sizin toprak yapınızda badem ağaçlarının sulama sıklığı ve su miktarını öğrenmeniz gerek. (Toprak yapısına göre drenaj miktarlarını belirten bir yazı okumuştum. Çim sulaması içindi sanıyorum. Anımsamıyorum ama verdiğiniz suyun bir bölümü bitkiye dokunmadan akıp gidebilir.)
Ağaca suyu ne kadar sürede vereceğinizi öğrenmeniz gerek. Çok miktarda su verirseniz, taşarak verimsiz olabilir veya kumlu toprağın geçirgenliği nedeni ile işe yaramayabilir. Toprağı nemli tutacak oranda sulamayı ayarlamanız gerek.
Su miktarları belli olduktan sonra ana boruların su taşıma kapasitesine göre saç tarağı şeklinde bölebilirsiniz. (Soldan, sağdan, soldan ve sağdan. Aynı şekilde üstten ve alttan da düşünebilirsiniz.) Öncelikler arasında çapalama, sürme vb durumunda sulamanın engel olmaması da yer almalı.
Ağaç sulamada su miktarını ayarlamak, eğime karşın da olsa kolay. Alacağınız damlama borusunun üzerinde yazan su debisi; 1 bar basınçta (10 metre su sütununda, mSS olarak gösterilir) verdiği su miktarıdır. Basınç arttığında ne kadar artacağını üretici veya satıcıdan öğrenebilirsiniz. Kullanma basıncındaki duruma göre her ağaca farklı sayıda delik olacak şekilde eşit sulama sağlayabilirsiniz.
Yapmadan önce iyi düşünüp, araştırıp, planlarsanız az sorun yaşarsınız. Kolaylıklar.

zafertopcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön