View Single Post
Eski 14-03-2020, 15:52   #2766
emreomurca
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 12
Mayıs 2017 - Mart 2020 Kamkat

Merhabalar

Mayıs 2017 yılında hediye gelen kamkatımız ve yaşadığımız tecrübeleri sizlerle paylaşmak istedik... Senelerdir aklımızda olan ama bir türlü alamadığımız kamkatımıza arkadaşımızın ev hediyesi olarak sahip olduk. Kendisine de aynı yaşta hemen hemen aynı formda bir ağaç aldı. Geldiğinde meyvelere ve dallara kıyıp budayamadık. Bilgimiz ve tecrübemiz de yoktu. İnternet'te de bilgiler de net değildi. Budamanın iyi olduğunu yazan da vardı, kötü etkilediğini de. İlk seneyi ikisini de deneyerek yaşayıp gördük.

Biz 35 lt civarı bir saksı alıp en alt 5 cm yüksekliğinde dere kumu, üzerine %45 torf, %15 perlit, kalan bizim eklediğimiz kırmızı bahçe toprağı ve fidanın kökünden sökülemeyen sarı toprak ile ekim yaptık. Toprak üstü oturduktan sonra kırmızı pomza taşı ile malçlama yaptık.

O ise tek fark olarak budama yaptı.

Aralık 2017'de bizim kamkat >100 civarı meyvemiz vardı fakat dallarımızın %80 i çok ince ve meyve ağırlıklarından aşağı sarkıyordu. Görsel tamamen kötüleşmiş, aldığımızda da bazı dallarda olan kahve rengi lekelenmeler baya çoğalmıştı. Arkadaşımın kamkatı ise <50 civarı meyve yaptı fakat formu çok güzel ve lekelenme çok azalmıştı.

İlk yıl köklerin etrafındaki sarı toprağı çözmek ve köklendirmeyi arttırmak için gübretaşın Humas 15 (1Lt) ve 10-30-10 ec yaprak gübresi aldık. 5-8 sulamada bir humik asit, 3 sulamada bir 5 lt suya 15 gr. olarak ard arda gübre ve asit denk gelmeyecek şekilde sulama yaptık. Gübreleme nedeniyle yanma vs. hiç yaşamadık.

İkinci yıl Şubat ayında bende hafif budama yaptım, sarkan dalları ve birbirine gire dalları aldım. Gene kıyamadım. Gübrelemeden memnundum fakat burada bir kaç okuduğum topraksız tarım yazısı ile şu şekilde bir gübreleme yaptım.
Nisan 2018 gibi 3 sulama humik asit ,
Çiçeklenme olana kadar 5 lt suya 15 gr. 10-30-10 gübreleme (3su/1gübre),
Meyveler leblebi büyüklüğüne gelene kadar 5 lt suya 15 gr. 20-20-20 gübreleme (3su/1gübre),
Hasada kadar kadar 5 lt suya 30 gr. 10-5-40 gübreleme (3su/1gübre),
Aralık 2018 - Nisan 2019 arası 15 günde 1 kontrollü sadece su.
2018 yılı hasadı ikimizde >130 civarı meyve topladık. Arkadaşım sadece 10-30-10 gübreleme yaptığı için bizim kamkatlar neredeyse iki kat büyük ve potasyum gübreleme nedeniyle daha keskin ve daha lezzetli oldular.

2019 yılı hastalıklı tüm dalları ve tepe ile yan dalların arası açıldığından tepeden budama yaptım. Bu arada kamkatlar güney cephe açık balkonda.

Bu yılda farklı olarak kök budamanın ve kışları iç mekanda tutmanın faydalı göründüğü bir bonzai limon videosunun etkisiyle arkadaşım kök budaması da yaptı ( bende yapacaktım ama geç kaldım ) ve kamkatını kış için ev içine aldı. Kamkatta bozulma o kadar hılzı oldu ki inanamadık ve Ocak ortası gibi dışarı aldı. Bu seferde sıcaklık farkı stresinden daha da kötüleşti. Kamkat kesinlikle dış mekan bitkisi. En fazla ısıtmalı kapalı balkonda sağlıklı yaşatılabileceğini düşünüyorum.

2019 yılında gübrelemeye aynı şekilde devam ettik. Bizim kamkat budama etkisiyle 300 civarı meyve yaptı. Arkadaşımın kamkat meyve yapsa da önceliğimiz ağacı kurtarmaktı.
Altta bizim kamkatın 2019 yılından resimlerini de paylaşıyorum. Şubat 2020 budama öncesi yaptığımız son hasat ve budanmış, saksı değişimi yapılmış halleri.

Geçen senelerde meyve büyüklükleri çok yakın oluyordu. Bu sene çok farklı oldu. Bazı dallar da salkım gibi ama uçlar minicik diplere doğru büyük, bazı dallar çok seyrek hatta dalda 1 adet gibi çok büyük meyveler yaptı.3 yıldır aynı toprakta olduğundan tuzlanma nedeniyle olabileceğini düşünüp Şubat 2020 de en ağır budamamızı ve 48 Lt yeni bir saksı ile toprak değişimi yaptık.

Toprak değişimi sırasında, ağacı tutup kaldırdığımda kum zemin üzerinden bir parça toprak bile bırakmadan tek parça olarak ayrıldı. İncelediğimizde tüm toprağın homojen bir kahverengi ve yumuşak canlı bir hal aldığını, köklerin çok sağlıklı ve yoğun olduğunu söyleyebilirim. Köklerde herhangi bir topaklanma, sarılma vs. olmamıştı. Alt, çevre ve en üst kısımdan 5-10 cm toprak söküp köklere hasar vermeden aynı düzende bu sefer en alt kısımda beyaz pomza taşı kullanarak, %80 cocopeat ve %20 perlit ile dikimi yaptık.

Şuan balkonda 4 çeşit limon, calamodin, iri kamkat, avustralya dutu, böğürtlen yetiştiriyoruz. Calamodin için de paylaşım yaptım. Limon sayfasına da paylaşım yapacağım.Hemen hemen her çeşit iç dış mekan çiçek, orkide, kaktüs, meyve ağacı ve sebze de aynı gübrelemeyi deniyoruz ve çok memnunuz. Humas 15 kullanmanın saksılarda çok faydalı olduğunu gözlemledik. Daha önce hayvan gübresi, evde yaptığımız enzim vb. kullandığımızda yoğun sineklenme ve koku problemi yaşadığımızdan EC gübrelerin de özellikle kullanım kolaylığı ve saksıda verim için kesinlikle öneririz.

Ağaçlar.net sayesinde öğrendiğimiz bilgiler ile keyifle bitkilerimizi yaşatıyor, balkon bahçeciliği ve meyveciliği yapıyoruz. Bu konuya merakı olanlar için bizimde tuzumuz olsun istedik. Şimdilik bu kadar. Kalın sağlıcakla...









Düzenleyen emreomurca : 14-03-2020 saat 18:29 Neden: yazım hatası
emreomurca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön