Konu: Çiçek suyu
View Single Post
Eski 09-03-2020, 12:02   #35
Baharcelona
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2020
Şehir: Girne
Mesajlar: 1
Turunç Çiçeği Suyu ile tatlısı farklı formül...

Merhaba, bu aşağıda anlatılan tarif turunç çiçeklerinden yapılan ünlü tatlımızdır... Çiçek suyunun damıtılarak elde edilmesi you tube üzerinden **** Refikanın Mutfağı adlı sayfadan bakılabilir... gül yaprakları ile de yapılan gül suyu aynı yöntemle alınıyor bildiğim kadarıyla...

https://www.refikaninmutfagi.com/tar...uyu-hazirlama/
--------------------

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar, bu tatları ben de unutmuştum. Sayenizde yeniden hatırladım Sağ olun, var olun.

Annemin tarifi :Annem 1 kilo çiçek diye başladı (evinin önünde portakal bahçesi olunca ölçüler böyle oluyor)

Bize göre uyarladım.

Çiçek Suyu


1 avuç çiçek ( yaklaşık 40-50 tane)
10 bardak su
2 bardak şeker
2 adet limon suyu

Çiçeğin beyaz kısımları ayıklanır ( sarı kısımlar kullanılmaz) yıkanır. Küçük bir tencere içinde üzerini örtecek kadar kaynar su ilave edilir ve birkaç taşım kaynatılır. Çiçeklerin biraz yumuşaması gerekir ( fazla değil)

Haşlanan çiçekler süzülür, soğuk su ile yıkanır. (Bu kaynama suyu acı suyuymuş ve kullanılmazmış)

Geniş bir kaba veya bir tepsi üzerine alınır ve bir limonun suyu ile iyice harmanlanır. Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir. Birkaç saat güneşte bekletilir. ( Çiçekler beyazlaşana kadar beklet)

Ayrı bir tencerede 10 bardak su ve 2 bardak şeker hafif şurup olana kadar kaynatılır . Tepsideki çiçekler süzülerek şuruba eklenir. Tadı istediğimiz gibi olana kadar ( 5-10 dk ) kaynatılır 1 limon suyu eklenir biraz daha kaynatılır. Şişelerde saklanır.

Burada şekerli su-şurup koruyucu madde görevi görüyormuş. Şekersiz olarak ta yapılır ve buzdolabında saklanırmış. (Şekeri 5 bardak koyarsak ta çiçek reçeli olurmuş )

(Annem parkinson hastası, zaman zaman unutkanlık anları oluyor. Umarım tarifi doğru vermiştir..)

Nisan da gelecek ve beraber yapacağız. O zaman daha detaylı anlatırım.

Gül suyu

Sn. Denizakvaryumu gül suyunu yapmak kolay ama gülü nereden bulursunuz bilmem.
Biz yaylada dağ güllerinden yapardık. Bir tanesi 1 litre şişeye yeterdi. Mis gibi kokan, pembe renkli güllerden. Diğer güller suyun içinde çabuk çürüyor..(Yayladaki evimizin önünde var ama zamanında getirebilirsen size de ayırırım)

Tarifi: Gül yaprakları ayıklanır, yıkanır. Bir cam şişeye konur. Tam dolacak şekilde su ilave edilir. Ağzı sıkıca kapatılır.10-15 gün bekletilir. Tadına bakılarak olup olmadığına karar verilir. Rengi daha güzel olsun derseniz bir kaç tane gelincik yaprağı da konur. Olgunlaştıktan sonra süzülerek saklanır.

Biz limonata gibi, İçine biraz şeker karıştırır soğuk olarak içerdik. (Çocukluğumuzun kolası) Gelincik güzel kırmızı bir renk verirdi.

Evde illaki damıtma yapacağım derseniz: imbiksiz ( tencere ile) damıtma nasıl yapılır anlatmak isterim ama çizerek tarif yapmam gerek. Biz bu şekilde kekik suyu yapardık ( eskiden köyde imbik ne gezer...). Çizdiğim şekli mesaj olarak nasıl yazacağımı bilmiyorum.

Merak eden olursa bir yolunu bulur anlatırım.

Hoşça kalın.

Baharcelona Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön