View Single Post
Eski 02-10-2007, 10:27   #319
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,732
Gardenyanızdan üretim yapacaksanız mutlaka tepe çeliği kullanın. yani bir sürgünün üst tarafı. Ara çelikle yapılan üretimlerde bitkinin formu düzgün olmamaktadır. Yani uzun bir sürgünün orta kısmını keser seniz bu ara çelik olur.

Bu noktadan sonra, yarı odunsu veya bir yumuşak sağlıklı dal seçiniz. Aşağıdaki gibi kesiniz. Yaprak uçlerını küçültme sebebiniz su kaybını azaltmak. Çeliğin dibi boğumdan sonra en fazla 1 cm uzun olsun. Elinizde varsa köklendirme hormonuna batırınız, yoksa aspirinli suya koyup bekletiniz (tarifi daha önce verdim), asprin içindeki salisilik asitin köklendirmeye olumlu etkisi var, bunu konuşmuştuk.



Daha sonra saksınızı, yarı yarıya torf ve perlit (bulamazsanız iyice yıkanmış dişli dere kumu) ile doldurunuz. Hijyene dikkat ediniz. Bu konuda dergide bir yazı yazmıştım, okuyunuz. Sonra saksıyı hazırladığınız harçla doldurunuz. Bir çubukla açtığınız deliklere çelikleri dikiniz. Güzelce sulayınız. üzerini de sera etkisi yapması için aşağıdaki gibi kapayınız.



Hipermarket pastanelerinde pastaları koydukları şeffaf kapaklı kaplar var. Ben evde onları üretim kabı yapıyorum, aklınızda olsun. Hazır mini sera görevi görüyor.

Sıcak ve aydınlık bir yere üretim saksınızı koyun, güneşte durmasın, haşlanır. Sık sık havalandırın ki çürüme yapmasın, suyunu da düzenli kontrol edin.

Gardenyanın çelikten üretimi başkaca bir özel tedbir gerektirmemekte. Kolay gelsin.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön