View Single Post
Eski 27-02-2020, 18:58   #165
hobiciakvarist
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 428
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iyigit Mesajı Göster
Bu sene fideleri bir pencereden ötekine ve oradan da balkona taşımak yerine Meyvelitepe'nin sistemini denemeye karar verdim.

Ancak geçen yıl biberlerin çimlenme oranı düşük olduğundan ne olup ne bittiğini anlamak için direk viyollere dikmek yerine Saleri'nin izinden giderek önce ön çimlendirme yapıp sonra da tepsilere ekim yaptım. Sonuç: fideler inanılmaz bir hızla büyüyorlar. Öyle ki daha önce 1 ay süren aşamaya nedredeyse 10 günde ulaştılar. Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

Ancak emin olamadığım bir şey var. Benim düzeneğimde her katta 2500 lümenlik bir floresan lambası var. Bir yazıda floresanın led'e nazaran daha etkili olduğunu okumuştum (https://homeguides.sfgate.com/fluore...ing-93577.html) ve elimde de eski floresanlar olunca düzeneği bu şeklide kurdum.
Floresan lambalar ledlere göre daha fazla ısı yayıyor ve bu da ortamın ısısını 23 dereceye kadar çıkarıyor. Lambalar fidelerin 30 cm üzerinde duruyor.


Sizce bu durum fidelerin gelişimini kötü etkiler mi?
Merhaba. Düeneğinizin detayı veya varsa fotoğrafını paylaşabilir misiniz?

“23 derece ortam ısısı”ndan kastınız bulundukları ortam/oda ise sıkıntı olabilir, özellikle Bulundukları ortam normalde ısıtılmayan bir ortam ise. Zira çok fazla ısı ürettiği anlamına gelecektir ki bitkilere gelen/vuran ısı daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu da bazı türlerin (özellikle ilk bahar Ekim’i yapılanlar) erken çiçeklenmeye teşvik edebilir.

Yok eğer çiçeklerin/toprağın üzerindeki ısı 23 derece ye ulaşıyor ise ve 18 derece altında zaten çoğu bitkinin gelişimini durdurduğunu göz önünde bulundurursak 23 derece çok da sıkıntı olamayacaktır. Tohumların çimlenmesi/çıkması için bir miktar ısı gerekiyor zaten. Önemli olan 23 derecenin üstünü çıkması durumunda nerede müdahale etmek gerekeceği bence. Havalar ısındıkça bu sorunun gündeme geleceğinden eminim.

Tabi görmüş geçirmiş birileri bu konudaki deneyimleri ile konuya değinirse daha denenmiş yaşanmış bilgi almış oluruz.

Floresan ların daha etkili olması konusuna gelince, paylaştığınız linkte de belirtilmiş gerçi ama, LED ler çalışma prensibi gereği spesifik dalga boylarında ışık veriyor olmaları; bu dalga boyları bitkilerin fotosentez için kullanabildikleri dışında kalırsa veya az bir kısmını içerirse bitki gelişimi olmaz veya az olur. Ancak, bitki geliştirmek için üretilen LED’ler mevcut veya dalga boyları belirtilen LES de var onlardan ışıklandırma yaparak kullanan hobiciler ve/veya seralar var.

hobiciakvarist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön