View Single Post
Eski 18-02-2020, 22:18   #4
WindWild
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2016
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 67
Öncelikle tozlaşma açısından aynı ağaçları sıra üzeri veya sıra arası olacak şekilde bahçenizin aynı bölgesine dikmeniz gerekiyor. Tutma oranını artırmanız için internetten dikim tekniklerine bolca göz atın. Aşı noktası, çukur çapı, çukur havalandırma, dikim gübrelemesi, kök budama, sıra üzeri ve arası mesafe, can suyu, fidan dikim budaması vs. gibi birçok bilgi çoğu sitede aynı kaynaktan anlatılmış vaziyette ve nispeten doğru kaynaklar. Ama çoğunda yazmayan bazı önemli noktalar var. Bahçe planınızı bölgedeki hakim rüzgarların estiği yönü dikkate alarak yapın. Mesela aynı ağaçları rüzgarın estiği yöne doğru dikmeniz gerekiyor(tozlaşma). Ayrıca fidanları aşı üstü yönleri yine hakim rüzgara ters gelecek şekilde dikmelisiniz(fidan eğrilmemesi için). Bunun yanı sıra yaygın hastalıklar ve zararlılar kayısı erik şeftali kiraz ve vişne ve bademde büyük oranda ortak olduğundan herhangi bir hastalık ve zararlının hızlı yayılmasını önlemek için bunların arasına farklı ağaçlar gelecek şekilde ve birbirlerine uzak olacak şekilde dikmenizde fayda var. Elma armut ve ceviz ağaçlarını da katabiliriz bu listeye ama hepsinin arasına dikecek kadar fazla çeşit olmayacak sanırım. Mümkün olduğu kadar yapmaya çalışın. Normalde sıra arası ve üzeri mesafeler her çeşitte farklılık gösteriyor ama bahçe nizamlığı açısından fidanların hepsini aynı ölçüye göre dikmenizde fayda var(elma ve armutlar tam bodur olmayacaksa). Bana kalırsa hobi bahçesi için 10x10 dikim gereksiz. 6x6 ya kadar sıkıntı olmaz.
Bir de sulamazsak olmaz mı demişsiniz, bölgenin taban suyu yüksekliği ve yağışlar yeterliyse bir ihtimalle olabilir ama denemeden bilemezsiniz. Mesela malatya bölgesinde susuz kayısı yetiştiriliyor ama çapa yapmak şartıyla. Ceviz ise sulamadan mümkün değil. Bir tek böğürtlen gibi yayılmacılar ise kendi yolunu bulur sulamak şart değil. Ama genel olarak sulamadan fidan büyütmek zordur. Sulanan ağaçlar çok daha hızlı büyür ve daha verimli olur. Madem 9 dönüme bahçe kuracaksınız sulama sistemi de döşeyin derim. Emeklerinizin karşılığını alabilmeniz için bahçede yabancı otların çoğalmasına izin vermeden mutlaka çapalama yapmanızı veya tüm yüzeye çim ekmenizi ve fidanlar 4-5 yaşına gelince her yıl sonbaharda bordo bulamacı kullanmanızı tavsiye ederim. Bahçe bakımı çok önemli çünkü bir kaç yıl sonra bahçenizin görüntüsü hayalinizdeki gibi değil, harabe gibi olabilir.

Bahçecilik bakım işidir fidanları dikeyim sonra yeyip içmeye geleyim diye düşünmeyin, bakmazsanız ürün alamazsınız. Hobi bahçesi de olsa bakım şarttır.

WindWild Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön