View Single Post
Eski 01-02-2020, 20:49   #8
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Hayvan gübresini özellikle ticari solucan gübresi üretenler kolay mama olarak veriyorlar. Normalde hayvan gübresi fazla miktarda azot içerdiği için solucanları öldürür. Bu yüzden suyu alınmış hayvan gübresi (seperatör gübresi) kullanıyorlar. Azotun önemlice bölümü gübredeki sıvı ile alınmış olduğu için c:n oranı dengeleniyor.

Elbette hayvan gübresi solucanlara ille de verilmesi gereken bir şey değil. Bitki artıklarında her türlü mineral bulunur. Solucanlar da afiyetle yerler. Aslına bakarsanız solucan gübresinin böylesinin daha makbul olduğunu düşünüyorum.

Solucanlar neyle beslenirse beslensin, çok dikkat edilmesi gereken şeyler, mama olarak verilen malzemenin C:N oranı, PH, nem ve sıcaklıktır.

Bitkisel artıklarda da azot solucanların istediğinden daha yüksektir. Bu yüzden solucanlar tarafından sindirilebilir özellikteki karbon ile dengelenmelidir. Solucanların tüketebilecekleri yüksek karbon kaynağı ise, kıyılmış, küçük küçük parçalanmış kağıt, karton ve mukavvadır.

Mutfak atıklarıyla solucan beslerken olabilecek en iyi yöntem, mutfak atıklarını ilave karbon ile beraber bir hafta kadar fermente edip bokashi haline getirmek ve bu malzeme ile beslemek olacaktır.

Mutfak atıklarıyla solucan beslerken hiç bir ölçüm cihazına gerek yok. Solucanların yataklarından, kullanılan malzemeye kadar belli bir düzen tutturulursa ikide bir ölçüm gerektiren herhangi bir durum da olmaz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön